Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen. In ons land belanden er jaarlijks  150 tot 200 baby’s op de IC door een besmetting met dit virus. Eerder ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC al een antistof die beschermt tegen dit virus. De EMA heeft nu hiervoor een positief advies gegeven. Na goedkeuring door de Europese Commissie kan het middel worden ingezet in de strijd tegen het RS-virus.

‘Deze antistof kan helpen voorkomen dat baby’s een levensbedreigende infectie met het RS-virus krijgen”, aldus Job van Woensel, hoogleraar intensive care voor kinderen. In Nederland is er weliswaar voldoende IC-capaciteit om deze infectie bij pasgeborenen te behandelen. Wel heeft een IC-opname een enorme impact op kind, ouders en gezin. ‘In minder welvarende landen zonder IC-capaciteit kan een ernstige infectie met het RS-virus bij baby’s zelfs dodelijk zijn. Het middel met deze antistof voorkomt daarmee wereldwijd veel leed en sterfte.’

Bloed van gezonde volwassene

Antistoffen worden gemaakt door B-cellen, dit zijn witte bloedcellen. Deze cellen herkennen een virusinfectie en reageren hierop door het maken van antistoffen. In 2007 ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC onder leiding van immunoloog Hergen Spits een nieuwe techniek om B-cellen onsterfelijk te maken in een kweekbakje. Zijn collega’s Tim Beaumont en Etsuko Yasuda isoleerden, gebruikmakend van deze techniek, een antistof die het RS-virus onschadelijk maakt. Daarvoor gebruikten zij het bloed van een gezonde volwassen persoon die geen last had van het virus.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Te vroeg geboren kinderen

De licentie van dit onderzoek is vijftien jaar geleden overgedragen aan het farmaceutische bedrijf Astra Zeneca. Na het nodige vervolgonderzoek en enkele klinische trials is nu door EMA, het Europese Geneesmiddelenbureau, een voorlopige goedkeuring voor de antistof gegeven. Zodra de Europese Commissie goedkeuring geeft, komt het medicijn op de markt. ‘Wij hopen dan dat de antistof in eerste instantie snel wordt gegeven aan kinderen met het hoogste risico op een ernstig beloop van een infectie met het RS-virus. Dit zijn te vroeg geboren baby’s en baby’s met aangeboren afwijkingen’, aldus Tim Beaumont, onderzoeker aan Amsterdam UMC. ‘Maar ook gezonde, voldragen baby’s kunnen heel ernstig ziek worden van dit virus. Uiteindelijk hebben alle pasgeborenen baat bij preventieve behandeling met Nirsevimab.

Bron: amsterdamumc.org/nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan