Twee nieuwe vaccins zijn veilig en effectief te gebruiken om een ernstige infectie met het RS-virus te voorkomen. Dat blijkt uit drie onderzoeken van de Nederlandse kinderarts-infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht. Het nieuws wordt gezien als een doorbraak in de strijd tegen het RS-virus, voluit Respiratoir Syncytieel Virus.

De drie onderzoeken zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Lancet Infectious Diseases en New England Journal of Medicine publiceren. Het UMC Utrecht spreekt van een keerpunt.

Veel minder ziekenhuisopnames

Bij één van de vaccins wordt de zwangere vrouw gevaccineerd, waarna de antistoffen die de moeder produceert via de placenta naar de baby worden overgedragen. Op die manier zijn baby’s in hun eerste drie kwetsbare maanden goed beschermd tegen het RS-virus. “Ik verwacht dat dit vaccin een heel groot deel van de ziekenhuisopnames gaat voorkomen. Ieder jaar komen zo’n 2000 kinderen met RS-virus in het ziekenhuis terecht en ik denk dat we tussen de 1000 en 1500 opnames hiermee kunnen voorkomen. Dat is echt ongelooflijk veel”, vertelt Bont.

Samen met gynaecoloog professor Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht constateerde Bont dat dit nieuwe vaccin van veilig en effectief is voor zwangere vrouwen. Naast het UMC Utrecht werkten ook het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Gasthuis in Haarlem mee aan dit vaccinonderzoek.

Het UMC Utrecht meldt dat het nieuwe vaccin waarschijnlijk komend jaar geregistreerd wordt door de Europese Unie. Het onderzoek naar dit middel, dat wordt geproduceerd door farmaceut Pfizer, werd uitgevoerd bij 7400 moeders en hun pasgeboren kind.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Andere vaccin

Het andere vaccin, gemaakt door AstraZeneca en Sanofi, is specifiek bedoeld voor pasgeborenen. Dat werd eind vorig jaar al in de Europese Unie geregistreerd. Bont onderzocht of dit middel langdurig inzetbaar is tegen het RS-virus en dat is het geval. Het vaccin is onder de naam Beyfortus door de farmaceutisch bedrijven AstraZeneca en Sanofi op de Europese markt gebracht.

Bill & Melinda Gates Foundation

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de rechten van dit vaccin gekocht en wil het gaan produceren voor ontwikkelingslanden, iets waar Bont erg enthousiast over is. “Op deze manier kun je echt heel veel sterfte tegengaan in de wereld. Er gaan zo ontzettend veel kinderen dood”, aldus Bont. “Normaal is er weinig interesse bij Pfizer om een middel naar ontwikkelingslanden te sturen, en eindigt het dus in landen waar het veel minder verschil maakt. Waar het vaccin minder hard nodig is.”

Zeer veilig

Ook het andere vaccin is volgens Bont zeer veilig. Ernstige bijwerkingen zijn niet bekend. “Elk vaccin heeft bijwerkingen – denk aan roodheid op de plek van injectie – maar bij het zwangerenvaccin kun je echt zeggen dat er sprake is van een veilige immunisatie. En het babyvaccin is zo mogelijk nog veiliger.”

Bronnen: nos.nl / Persbericht UMC Utrecht

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan