Documentaire doorbreekt stigma van de roze wolk

0
3695

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling. Ongeveer 20% van de pas bevallen moeders krijgt last van mentale problemen. Veelal wordt daar nauwelijks over gepraat. Met de documentaire ‘Ze wist toch waar ze aan begon…?!’ wil het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH) het stigma van de roze wolk doorbreken.

In de documentaire delen vier vrouwen hun ervaringen met mentale problemen na de zwangerschap of geboorte van hun kindje. Het delen van deze gevoelens met familie, vrienden en omgeving is voor ouders vaak moeilijk, omdat er nu eenmaal een bepaald beeld is van hoe kersverse moeders zich moeten voelen. Bovendien is het voor henzelf ook lastig om te accepteren dat ze zich anders voelen, dan van hen verwacht wordt. “Ik kon mijn verhaal niet bij mensen kwijt”, zegt Liselotte Wouterse, een van de moeders in de film. “Ik had echt het idee dat mensen dachten ‘wat zit je nou te zeuren, schouders eronder en gaan’.”

Alleen met het verdriet

“Deze moeders voelen zich alleen met hun verdriet, helemaal wanneer mensen niets vragen en van alles voor ze invullen”, legt Karin den Oudsten uit. Zij is ervaringsdeskundige en oprichtster van platform MeMam, een ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap. “Vraag gewoon eens: hoe was het voor jou? Alle moeders willen genieten van hun pasgeboren kindje en het goed doen. Help ze dan ook om de moeder te zijn die ze zo graag hadden willen zijn.”

Bespreekbaar maken van stigma

De vrouwen in de film leggen uit hoe ze de (nare) gevoelens hebben ervaren, hoe er door hun omgeving op werd gereageerd en welk effect ze hadden op hun functioneren als ouder. Ook wordt de mentale problematiek en het daar bijhorende stigma besproken door een aantal professionals die betrokken zijn bij PATH. Zoals Dr. Fabiënne Naber, universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “In het PATH-project proberen we mensen door middel van kennis te wijzen op het voorbereid ouderschap en op de gekleurde wolk. Daardoor kunnen zij openlijk spreken over twijfels en problemen die men ervaart.”

Bewustzijn bij zorgprofessionals

PATH wil ouders met deze documentaire informeren, steunen en hulp bieden. Deze hulp bieden ze ook in de vorm van een luisterend oor en lotgenotencontact. Tegelijkertijd spreekt de documentaire ook zorgprofessionals aan zich bewust te zijn van vooroordelen rond zwangerschap en geboorte. Zo zijn ze namelijk beter in staat begrip te tonen en de ouders daadwerkelijk te helpen.

PATH is bedoeld om aanstaande en kersverse ouders te helpen zich voor te bereiden op het krijgen van een kind en op de opvoeding vanaf de geboorte. Binnen PATH werkt het Maasstad Ziekenhuis als Nederlandse partner samen met partners in Engeland, Frankrijk en België. Alle activiteiten binnen PATH worden Europees gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma.

PATH-HUIS

In het PATH-HUIS, aan de Groene Tuin 293 in IJsselmonde, kan men trainingen en andere activiteiten vanuit PATH volgen. Ook is het een plek waar ouders terecht kunnen voor lotgenotencontact en informatie over zwanger en ouderschap. Meer informatie is te vinden via: https://path-perinatal.eu/nl/.

Documentaire bekijken

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here