Campagne doorbreekt taboe op psychische problemen in perinatale periode

0
720

Maar liefst één op de vijf vrouwen in België kampt met psychische problemen in de perinatale periode – de periode voor en na de bevalling. De Vlaamse campagne ‘Wolk in mijn hoofd’ richt zich op het doorbreken van het taboe rond het uitblijven van de roze wolk.

De problemen van deze vrouwen variëren van depressieve stoornissen of angststoornissen tot ernstige postnatale depressies. Bij 75% van de vrouwen worden ze niet herkend en slechts één op de tien krijgt de juiste hulp. Ook een kleine 10% van de partners ontwikkelt een depressie, meestal 3 tot 6 maanden na de geboorte.

Verbergen

“Mentale problemen in de perinatale periode zijn vaak taboe”, vertelt psychiater prof. dr. Gilbert Lemmens van het UZ Gent: “Je hoort blij te zijn met je zwangerschap of geboorte van je kindje. Vrouwen proberen hun klachten te verbergen en stellen de zoektocht naar hulp uit.”

Het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid roept juist op om over psychische problemen te praten en hulp te zoeken.  Om het taboe rond het uitblijven van de roze wolk te doorbreken, lanceert het de campagne ‘Wolk in mijn hoofd’. Op de nieuwe website www.wolkinmijnhoofd.be ‘ is heel wat informatie te vinden. Onderdeel van de campagne is ook een video op YouTube.

Goed te behandelen

Psychische problemen in de perinatale periode zijn goed te behandelen. De behandeling hangt af van de aard van de problemen, de intensiteit en de omgeving. Ze kan bestaan uit therapeutische ondersteuning tijdens consultaties, dagbehandelingen of een opname. Na de bevalling bieden Moeder-Baby-Eenheden behandelingen. Naast therapie voor de moeder en eventueel haar partner, is er daarbij ook ruimte voor coaching tijdens de zorg en de interactie met de baby.

Bron: uzgent.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here