PTSS bij ouders als nawee van periode met huilbaby

0
1340

Bij ouders kan, jaren later, nog steeds het zweet uitbreken als ze een baby horen huilen. Zij hebben mogelijk PTSS overgehouden aan hun huilbaby. De restklachten kunnen ook een nadelig effect hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Psycholoog Robbert Houtman, werkzaam bij ISAMU Psychologen, vraagt aandacht voor PTSS na een huilbaby. “Ouders die te maken hebben gehad met een huilbaby merken vaak dat zij gevoeliger zijn voor babygehuil, ook nadat de ergste huilperiode achter hen ligt. Dit kan ervoor zorgen dat het blijvend moeilijk is om je kind goed te troosten op momenten dat hij of zij overstuur is. Juist vanuit de hechtingstheorie is het erg belangrijk om je kind goed te kunnen troosten. De restklachten van een huilbaby zijn dus niet alleen nadelige voor ouders, maar ook voor het kind en zijn of haar verdere sociaal-emotionele ontwikkeling.”

PTSS

“Als ouders, lang nadat de babyperiode achter de rug is, gevoelig blijven voor babygehuil, is er sprake van traumadynamiek en dus van PTSS”, legt Robbert uit. “Door gevoelsherbeleving, kan het weer aanvoelen als ‘toen’. Hierdoor kunnen er opnieuw lichamelijke reacties optreden zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, zweten of trillen. Vaak wordt deze diagnose gemist, omdat het om de wat subtielere klachten gaat. Veel psychologen vinden dat er alleen gesproken kan worden van PTSS als er sprake is van nachtmerries of intrusies.”

Bewustwordingscampagne

Robbert wil door middel van een bewustwordingscampagne zorgverleners en ouders ervan doordringen dat hoewel de klachten misschien subtiel zijn, de gevolgen wel degelijk ernstig kunnen zijn. “Vaak zoeken ouders uit zichzelf geen hulp voor deze klachten”, weet Robbert. Dat vindt hij schrijnend, want als er sprake is van een trauma kan EMDR snel verlichting brengen. “EMDR is niet alleen bijzonder effectief tegen hypergevoeligheid voor babygehuil, maar ook tegen schuldgevoelens of gevoelens van falen, waar veel ouders van een huilbaby mee rondlopen. Het niet behandelen van traumaklachten geeft op termijn vaak chronische klachten.”

Bron: eva.eo

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here