Veel ouders hebben moeite met het bieden van veiligheid aan hun kinderen. Vaak is er een verband kan zijn met hun eigen jeugdtrauma’s. Hen dat laten beseffen kan zorgen voor compassie – met anderen en met henzelf, laat Marilene de Zeeuw in een interview in de nieuwe editie van Augeo Magazine weten. “Een zes is goed genoeg.”
‘Een veilige relatie is een breed begrip: het gaat over hechting, dus met wie je je verbonden voelt, maar ook over praktische zaken als wie er voor je zorgt. Ik ben terughoudend om de termen veilige hechting en veilige relatie te gebruiken, omdat het veel druk legt op ouders.
Ik merk in mijn praktijk dat ouders stress krijgen van de stelligheid waarmee de laatste jaren uitspraken worden gedaan. Zo is nu het actuele thema dat de eerste duizend dagen zo belangrijk zijn. Of ze horen over hechtingsstijlen die de ontwikkeling voorspellen. Gelukkig komen wetenschappers en clinici de laatste tijd terug van te stellige uitspraken. Ook als er verschillende dingen niet goed gaan in de eerste duizend dagen is dat te herstellen.

Veiligheid bied je door zo goed mogelijk te voldoen aan de vijf basisbehoeften van een kind. Als deze behoeften gezien worden, dan ben je al een heel eind op de goede weg.’
Vijf basisbehoeften
De vijf basisbehoeften waarop Marilene wijst zijn gebaseerd op de schematheorie en luiden als volgt:
1. Veilige hechting: word je als kind gezien en gesteund? Wordt er voor je gezorgd? En wordt er van je gehouden?
2. Autonomie: het gevoel hebben dat je iets mag, iets kan en dat je zelf besluiten mag nemen.
3. Realistische grenzen: geven je ouders je ruimte of zitten ze te dicht op je huid? Is er helderheid en duidelijkheid over regels en grenzen? Kunnen ouders inschatten wat een kind aankan?
4. Vrijheid van expressie: mag je je gevoelens en behoeften uiten? En wordt daar goed op gereageerd? Mag je een beroep doen op je ouders als je ze nodig hebt, als je bijvoorbeeld bang bent?
5. Spontaniteit en spel: is er ontspanning en creativiteit mogelijk, zeker na afloop van een vervelend moment zoals een ruzie?
Een zes volstaat
Met ‘goed genoeg ouderschap’ bedoelt Marilene dat een 6 goed genoeg is. ‘Het hoeft echt geen 10 te zijn. Iedere ouder maakt “fouten”. Het gaat erom dat ouders ervan durven leren en ze hun fouten ook toegeven tegenover hun kind. Het is goed als professionals dit benadrukken in het contact met ouders. Iedereen heeft zijn tekortkomingen, dus accepteer dat en durf je te laten aanvullen door anderen.’
Bron: Augeo Magazine