Veel stress bij ouders door beperkingen op afdelingen neonatologie  

1
629

Als gevolg van de coronapademie legden ziekenhuizen allerlei beperkingen op. Dit gold helaas ook voor ouders en hun kinderen op afdelingen neonatologie. De gevolgen waren ingrijpend. “Ouders ervoeren veel stress, hechting tussen ouders en hun kind stond onder druk en de borstvoeding was verminderd bij een grote groep kinderen”, vertelt klinisch epidemioloog en kinderarts-in-opleiding Nicole van Veenendaal.

Tijdens de corona-pandemie is (helaas) des te meer duidelijk geworden dat het uitsluiten van ouders op afdelingen neonatologie negatieve gevolgen heeft voor zowel ouders als kinderen. Samen met een internationale groep onderzoekers en ouders onderzocht Nicole van Veenendaal de gevolgen van de lockdownmaatregelen. Dit meldt care4neo.nl.

Rauw beeld

De onderzoekers schetsen een rauw beeld van de aanpak van diverse betrokken ziekenhuizen. Bezoek was beperkt tot één persoon per dag; doorgaans alleen de moeder. Bezoektijd was ingekrompen, soms tot slechts 15 minuten per dag. Sommige ziekenhuizen lieten ouders überhaupt niet meer toe, zelfs niet bij dodelijk zieke baby’s. Buidelen mocht niet. Hulp bij borstvoeding of uitleg over zorg was er (te) weinig. Er was minder mentale ondersteuning en er waren geen slaapplaatsen of maaltijden voor de ouders. Consulten waren (deels) vervangen door gesprekken via beeldscherm of gingen helemaal niet door.

Van Veenendaal: “Veel beslissingen over maatregelen zijn aan het begin van de pandemie in grote haast genomen, zonder echt bewijs van effectiviteit ter onderbouwing, en zonder overleg met de ouders.”

Aanbevelingen

De onderzoekers hebben evidence based aanbevelingen gemaakt voor het veilig continueren van zorg op afdelingen neonatologie tijdens een pandemie. Het is belangrijk dat afdelingen en professionals in de eerste plaats het belang inzien van de aanwezigheid van ouders. Dit is echter slechts de eerste stap. Daarnaast dienen ziekenhuizen ouders vooral een actieve rol te geven in het zorgproces van hun kind.

Over het onderzoek

De groep analyseerde wetenschappelijke publicaties die hierover zijn vers chenen. De studies die zijn meegenomen in het literatuuronderzoek zijn gedaan in ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, China en Italië. Deze instellingen vroegen ouders en zorgverleners naar hun bevindingen met de beperkingen, veelal via vragenlijsten, soms in interviews. Van Veenendaal en haar collega’s analyseerden 803 artikelen en hadden 7 studies tot hun beschikking, tot half oktober 2020 gepubliceerd. Daarin staan de gegevens van 286 afdelingen neonatologie; de ervaringen van 854 zorgverleners, 442 ouders en 26 andere familieleden, en 364 kinderen. Nederlandse ziekenhuizen ontbreken, omdat de effecten van eventuele maatregelen er niet zijn onderzocht.

Supporting parents as essential care partners in neonatal units during the SARS-CoV-2 pandemic >>

Bron: care4neo.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Zo blijkt maar weer eens dat angst en paniek zeer slechte raadgevers zijn en dat met die raadgevers veel schade is toegebracht aan de meest kwetsbare leden van onze samenleving en hun ouders. Terwijl ik dit schijf staat er boven het tekstveld de aankondiging van een artikel over stressreductie tijdens zwangerschap en babyperiode. Hoe ironisch, bijna zwartgallige humor. Het uit elkaar halen van moeder en kind bij een dragend zoogdier is de allergrootste stressfactor die te bedenken is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here