Risico’s coronavaccin bij zwangerschap en borstvoeding op een rij

0
2687

Wat doet het coronavaccin bij zwangerschap en het geven borstvoeding? Die groep vrouwen niet vaccineren uit voorzorg is moeilijk houdbaar in deze coronacrisis. De Belgische Hoge Gezondheidsraad heeft, op basis van alle wetenschappelijke kennis, een advies uitgewerkt.

De huidige coronavaccins van Pfizer en Moderna worden volledig synthetisch gemaakt en bevatten mRNA. Aan de studies met deze nieuwe vaccins namen enkele tientallen vrouwen deel die niet gepland zwanger werden in de loop van het onderzoek. Bij deze groep zwangere vrouwen werden geen noemenswaardige problemen vastgesteld. Ook bij drachtige proefdieren (ratten), waarbij de coronavaccins werden getest, waren er geen negatieve effecten op het nageslacht. Dat is op zich gunstig, maar onvoldoende om te besluiten dat deze vaccins veilig zijn voor alle zwangere vrouwen. Wel zijn er aanwijzingen dat vrouwen die een coronabesmetting oplopen tijdens de zwangerschap een groter risico lopen op een ernstige vorm van covid-19. Daarvoor komen ze vaker op intensieve zorg terecht. Ook het risico op een vroegtijdige bevalling is verhoogd. Voor het kind zelf is er geen verhoogd risico op afwijkingen aangetoond.

Adviezen

Op basis van alle wetenschappelijke bevindingen tot nu toe, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de volgende adviezen geformuleerd:

  1. Zwangere vrouwen:

Zwangere vrouwen worden niet systematisch gevaccineerd met de nieuwe coronavaccins, tenzij ze:

  • een hoger risico lopen om besmet te worden met het coronavirus, bijvoorbeeld vrouwen die werken in de zorgsector;
  • een hoger risico lopen op een ernstige vorm van covid-19 wegens bepaalde onderliggende aandoeningen.
  1. Vrouwen die zwanger willen worden:

Veiligheidshalve wordt aangeraden om een zwangerschap uit te stellen tot 2 maanden na de tweede vaccindosis. Lukt dat niet, dan mag het ook eerder. De voordelen wegen in dat geval op tegen de mogelijke nadelen. Ook hier vormen vrouwen een uitzondering wanneer ze:

  • door hun werk worden blootgesteld aan het coronavirus;
  • door een andere aandoening een hoger risico lopen op een ernstige vorm van covid-19.
  1. Vrouwen die borstvoeding geven:

Zij mogen gevaccineerd worden, zeker wanneer ze in de gezondheidssector werken of tot een risicogroep behoren.

Tot nu toe is niet aangetoond dat het vaccin via de moedermelk bij het kind terecht kan komen. Als dat wel zo zou zijn, worden de vaccin-bestanddelen zo goed als zeker vernietigd in het spijsverteringskanaal van de zuigeling.

Conclusie

Volgens het advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad wordt coronavaccinatie (met mRNA-vaccins) toegelaten tijdens de zwangerschap bij vrouwen die extra worden blootgesteld aan coronavirussen, bijvoorbeeld verpleegsters of artsen. Hetzelfde geldt voor vrouwen met een onderliggende aandoening, waardoor ze een groter risico lopen op ernstige covid-19. Vrouwen die zwanger willen worden, doen dat best na de tweede vaccindosis, tenzij ze tot de hogergenoemde risicogroepen behoren. Voor vrouwen die borstvoeding geven is er geen bezwaar.

Lees het volledige advies >>

Bron: eoswetenschap.eu

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here