Soms lukt het geven van moedermelk niet. Menselijke donormelk is dan het beste alternatief voor de zuigeling. Alleen vermindert het doden van mogelijk schadelijke bacteriën via verwarming de kwaliteit van de melk. Dit geldt niet indien dit gebeurt door middel van UV-C bestraling, zo blijkt uit onderzoek van Eva Kontopodi aan de Universiteit van Amsterdam.

De meeste moedermelkbanken verwerken de melk door middel van holderpasteurisatie (HoP). Dan wordt de melk gedurende een half uur verwarmd tot 62,5 graden, zodat mogelijk schadelijke bacteriën gedood worden. Dit maakt de melk veiliger. HoP vernietigt echter ook veel bestanddelen van de melk die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van zuigelingen. Kontopodi ontdekte onder andere dat HoP het enzym galzout gestimuleerd lipase (BSSL) uitschakelt, dat helpt bij de vertering van vetten. Dit kan een verklaring zijn voor de tragere groei bij vroeggeboren zuigelingen gevoed met gepasteuriseerde donormelk.

Hoge druk

Kontopodi ontdekte ook dat de melk bewerkt kan worden met hoge druk (HPP) en UV-C bestraling. Beide methoden blijken geschikte alternatieven voor HoP. Omdat deze niet op basis van verhitting werken, doodt dit de bacteriën, terwijl de voedingsstoffen in de melk wel hun werk doen. HPP is kostbaar, daarom is UV-C bestraling van de twee methoden het meest geschikt voor gebruik door moedermelkbanken.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Kontopodi concludeert dat bewerking van de donormelk met UV-C een positieve uitwerking kan hebben op de gezondheid van zuigelingen. Dit kan een verschil maken voor de groei en ontwikkeling van hoog-risico zuigelingen die op de neonatale intensive care liggen.

Improving donor human milk by novel processing technologies

Bron: medicalfacts.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan