Veel ouders hebben een baby of peuter met regulatieproblemen. Hoe daarmee om te gaan? Ook hulpverleners tasten vaak in het duister. Waar te beginnen? De uitingsvormen lopen immers sterk uiteen, van niet willen in- of doorslapen, moeilijk eten en ontroostbaar huilen tot hyperactiviteit of juist passiviteit. In een gratis webinar van MinNUltotVijf, nu terug te kijken, maakt Binu Singh duidelijk wat bij een regulatiestoornis de meerwaarde is van een multidisciplinaire benadering. Dit doet zij aan de hand van de positieve ervaringen met de dagbehandelingsaanpak van Kleine K. In een interview geeft ze alvast een inkijkje in het reilen en zeilen van Kleine K.
Dr. Binu Singh, kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut, is de initiatiefnemer van behandelcentrum Kleine K aan de universiteit van Leuven. Dit dagziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van baby’s met regulatiestoornissen. Met opmerkelijke resultaten.
Het webinar vond plaats op initiatief van het platform MinNultotVijf, het inspiratieplatform van IMH Nederland en Vakblad Vroeg. Centraal staan webinars, telkens aangevuld met relevante informatiepakketjes rond allerlei interessante onderwerpen die met de zorg en ontwikkeling van het ongeboren en jonge kind te maken hebben. Met ieder webinar, circa tien stuks per jaar, komt er meer content op MinNultotVijf te staan. Zo wordt het een alsmaar uitdijende schatkamer voor professionals. Inmiddels staan er al 40 webinarpakketjes op het platform. Lees verder >
Geheim van de aanpak
Wat is het geheim van de aanpak? Binu: “We werken multidisciplinair vanuit drie pijlers, te weten het kind, de ouder en de ouder-kindrelatie. In de eerste 6 weken vindt op elke pijler therapeutische diagnostiek plaats. Vervolgens bespreken we met de ouders wat we hebben gezien, hoe we samen de problemen kunnen begrijpen en wat er nodig is. We willen immers samen met ouders handelen en behandelen.”
Bij de behandeling zijn allerlei disciplines betrokken. Rode draad vormt echter de ouder-kindrelatie. “Daar staat of valt het gezond functioneren van een jong gezin immers mee. Negatieve aspecten in die relatie willen we verbreken. Zijn we daarmee goed op weg, dan dragen we het gezin over aan de ambulante zorg. We merken dat ouders zeer tevreden over onze aanpak zijn en we zien in korte tijd spectaculaire resultaten.”
Connected care
Binu vindt het belangrijk dat de meerwaarde van de dagbehandeling meer bekendheid krijgt. Daarom verzorgt zij op 14 december van 13.00-14.00 uur voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland een gratis webinar. “Ik zal dan praktijk gericht vertellen over ons programma en wat hiervan de succesfactoren zijn. De kracht is denk ik vooral dat we vooral gebruik maken van combinaties van bestaande interventies die al klinisch bewezen zijn. Ik noem dit wel connected care. In dat combineren zit echt de kracht. Ik hoop dat ik de deelnemers kan inspireren om wat ik vertel direct te vertalen naar hun eigen werkvloer.”
Over Binu Singh
Dr. Binu Singh is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Ze legt zich vooral toe op de ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar en is de verantwoordelijke voor het zorgprogramma jonge kind binnen UPC KU Leuven. Daar verzorgt ze met anderen onder meer dagbehandeling voor baby’s. Binu is ondervoorzitter van WAIMH-Vlaanderen en werkt regelmatig mee aan informatieverlening rond de zorg voor jonge kinderen via media, lezingen en opleiding.
Via onze nieuwsbrief berichten wij over allerlei aspecten die interessant zijn voor professionals die in de geboortezorg of met jonge kinderen en hun ouders werken. Nog geen abonnee? Meld je gratis aan, klik hier.