Veel te vroeg geboren baby’s kampen met motorische problemen. Een medisch skateboard kan hen helpen om zichzelf voort te bewegen vlak na de geboorte. Dit vermindert de vertraging in hun motorische ontwikkeling. Hierdoor hebben ze betere kansen om te kunnen kruipen en lopen tegen de tijd dat ze een jaar oud zijn.

Ongeveer een derde van de baby’s geboren na 28 tot 32 weken zwangerschap, krijgt te maken met motorische beperkingen. Ze leren later kruipen en lopen, of krijgen subtiele motorische problemen zoals moeite met het vangen van een bal. In ernstige gevallen is er zelfs sprake van hersenverlamming, ook wel cerebrale parese genoemd.

Een van de redenen hiervoor is dat deze vroeggeboren baby’s minder tijd in de baarmoeder hebben doorgebracht, zegt cognitiewetenschapper Marianne Barbu-Roth van de Paris Cité Universiteit. Tijdens het verblijf in die ondersteunende omgeving kunnen baby’s oefenen met het bewegen van hun ledematen en spieren. Veel te vroeg geboren baby’s hebben daar te weinig tijd voor gehad.

Skateboard

Om hier wat aan te doen, hebben Barbu-Roth en haar collega’s een soort skateboard ontwikkeld, dat de baby’s ondersteunt terwijl ze vlak na hun geboorte proberen te bewegen. Baby’s worden op hun buik op het skateboard gelegd en vastgemaakt zodat ze niet kunnen vallen. Door de kleine verhoging kunnen de baby’s hun armen en benen gebruiken om zichzelf vooruit te duwen. Vroeggeboren baby’s kunnen vaak niet aan de borst drinken, maar de bewegingen die ze maken op het skateboard lijken erg op die van baby’s die zichzelf vooruit duwen terwijl ze borstvoeding krijgen.

139 centimeter per vijf minuten

Gemiddeld duwden de baby’s op het skateboard zichzelf 139 centimeter vooruit tijdens een vijfminutensessie. ‘Het is opmerkelijk dat zelfs op deze vroege leeftijd veel te vroeggeboren baby’s lange afstanden konden afleggen,’ zegt Barbu-Roth. Deze baby’s hadden ook een grotere kans om twee maanden na de geboorte hun hoofdbewegingen te kunnen controleren. Ook konden ze vaker kruipen na negen maanden en lopen na twaalf maanden, vergeleken met de controlegroep. Een filmpje toont de werking aan.

Advertentie

Hersenschade

Het was wel een kleine steekproef, zegt cerebrale parese onderzoeker Iona Novak van de Universiteit van Sydney in Australië, niet betrokken bij het onderzoek. De proef werd gedaan met baby’s die geen hersenschade hadden, en dus geen risico liepen op het ontwikkelen van cerebrale parsen. ‘Ze hadden misschien wat motorische vertraging opgelopen, maar die hadden ze ingehaald tegen de tijd dat ze acht zijn,’ zegt ze.

Over het onderzoek

Er deden 44 veel te vroeggeboren baby’s mee aan het testen van het skateboard, allemaal afkomstig van intensive care-afdelingen voor vroeggeborenen in Parijs. De baby’s waren willekeurig ingedeeld in drie groepen. In de eerste groep gebruikten de baby’s een skateboard, in de tweede groep lagen de baby’s op hun buik op een mat. Dat duurde dagelijks vijf minuten, acht weken lang, onder toeziend oog van een bevoegde fysiotherapeut. De baby’s in de derde groep kregen standaard controlebezoeken zonder verder ingrijpen.

Barbu-Roth en haar collega’s voeren momenteel een grotere proef uit met het skateboard. Deze keer doen er meer dan honderd te vroeg geboren baby’s mee. Sommige daarvan zullen wel hersenschade hebben, waardoor onderzoekers kunnen zien in hoeverre het skateboard motorische beperkingen kan voorkomen of verkleinen.

Stimulating the Motor Development of Very Premature Infants: Effects of Early Crawling Training on a Mini-Skateboard

Bron: newscientist.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan