Aan agressief gedrag bij kinderen liggen complexe biologische processen ten grondslag. Onderling kunnen die ook weer samenhangen. Dat verklaart waarom huidige behandelingen van gedragsstoornissen niet altijd effectief zijn. Dit blijkt uit onderzoek van biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Meer van dit soort nieuws over de zorg aan jonge kinderen? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van VROEG, klik hier [/su_note]

“Agressief gedrag van kinderen, zoals verbale agressie, slaan of bijten, komt bij alle kinderen wel eens voor. Meestal hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Als kinderen ouder worden leren ze dit grotendeels af”, aldus Hagenbeek. “Maar dat neemt niet weg dat zij zelf en hun omgeving last kunnen hebben van dit gedrag. Ook zijn er kinderen die blijven vechten, constant ruzie maken en zich ontwikkelen tot zeer agressieve jongeren of volwassenen.”

Huidige behandelingen niet altijd effectief

Veel kinderen worden doorverwezen voor behandeling voor gedragsstoornissen. Hagenbeek wijst erop dat deze lang niet altijd effectief zijn. “De afgelopen jaren is er daarom veel aandacht voor ‘personalized medicine’, ofwel het ontwikkelen van behandelingsvormen voor specifieke groepen of personen. Mijn onderzoek biedt de eerste voorzichtige aanwijzingen die in de toekomst personalized hulp mogelijk kunnen maken. Eventueel zou de balans in biologische processen bijvoorbeeld hersteld kunnen worden door dieetaanpassingen of voedingssupplementen.

Daarnaast wijst zij op het belang om ouders in behandelingen te betrekken. Te meer daar gedrag, met als niveaus van biologische factoren, niet alleen worden beïnvloed door genetische factoren. Ook de omgeving die ouders creëren voor hun kinderen speelt een rol.

Internationaal onderzoek

Het proefschrift van Hagenbeek is onderdeel van een grootschalig samenwerkingsproject tussen onderzoekers uit verschillende Europese landen, Australië, en Amerika: Aggression in Children: Unraveling gene-environment interplay to inform Treatment and InterventiON strategies (ACTION), dat werd gefinancierd door de Europese gemeenschap.

Omics, Biomarkers, and Aggressive Behavior >>

Bron: vu.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan