Recensie ‘Wat baby’s nodig hebben’ door Ilse Davids
Dit boek gaat terug naar de manier waarop we door de natuur geprogrammeerd zijn en stelt vervolgens de vraag ‘wat zegt de wetenschap over je baby?’. Die informatie wordt gekoppeld aan het leren kijken naar je baby om zoals het ware je moedergevoel te ontdekken. Daardoor voel je als ouder instinctief aan wat je voor en met je baby moet doen. Geen opgedragen methode of (slaap)training, maar leren en durven vertrouwen op je moederinstinct.
Wanneer je zwanger bent of een jonge baby hebt zijn er talloze boeken, tijdschriften en websites te vinden met allerlei adviezen over hoe om te gaan met je baby. Die worden vaak aangevuld met (ongevraagde) meningen van een buurvrouw of een tante. Terwijl er ook vaak gezegd wordt ‘vertrouw op je moedergevoel’. ‘Wat baby’s nodig hebben’ pakt dit juist gedegen aan. Het boek met harde kaft is mooi vormgegeven. Het heeft de looks van een tijdschrift, met prachtige foto’s. Het is een uitgave van KiiND, een tijdschrift over natuurlijk ouderschap. Lezers van dit tijdschrift zullen de stijl en toon hiervan herkennen.
Het boek bestaat uit 22 hoofdstukken met uiteenlopende onderwerpen en bevat daarnaast ervaringsverhalen en een bronnenlijst. Als aanvulling op het boek bestaat er ook en cursus ‘Wat baby’s nodig hebben’ waarbij lezers na de opgedane kennis uit het boek praktisch aan de slag gaan.
In begrijpelijke taal bevat het boek veel informatie en basiskennis over de biologie achter moeder en kind, de hersenontwikkeling, de regulatie tussen moeder en kind en uiteraard is er ook aandacht voor slapen, hechting, spelen en troosten. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek biedt de schrijfster op een warme, liefdevolle toon een basis over wat baby’s nodig hebben en op welke manier je als moeder in je rol kan groeien. Op een manier die ook wel wordt omschreven als natuurlijk ouderschap. En waarbij de boodschap vooral is dat het bij jou als lezer moet passen. Ik kan me voorstellen dat dit rust en vertrouwen geeft aan (nieuwe) moeders.
Er wordt in het hele boek een grote nadruk gelegd op de rol en het belang van de moeder in het leven van de baby. Dat is begrijpelijk en logisch vanuit de biologie, maar wanneer je als moeder om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld door gezondheid, werk, stressvolle gebeurtenis minder goed in staat bent om (emotioneel) beschikbaar te zijn zou dit voor schuldgevoelens kunnen zorgen. De schrijfster pakt het aan door te blijven bij de uitleg en het belang ervan voor baby’s. En er is een hoofdstuk ‘It takes a village…Het is niet de bedoeling dat je alles alleen doet’.
Dat geldt ook voor de vanzelfsprekendheid van het geven van borstvoeding. Een precair onderwerp onder (jonge) moeders. Een informatief hoofdstuk wat in brede zin het effect en de werkwijze van borstvoeding weergeeft, heeft de titel: ‘Moedermelk, meer dan voeding – Waarom je baby erop rekent dat hij jouw voeding krijgt’ Hier kunnen schuldgevoelens om de hoek komen kijken wanneer het om wat voor reden dan ook niet (is ge)lukt.
De rol van vaders wordt erkend en gewaardeerd; in het nawoord is er een speciaal bericht voor vaders, maar in basis is het echt een boek geschreven aan en voor (nieuwe) moeders.
De belangrijkste boodschap voor deze (nieuwe) moeders is dan ook vertrouw op jezelf in deze nieuwe rol, oftewel vertrouw op jou. En een zelfverzekerde, liefdevolle moeder draagt zeker bij aan een mooie start in het leven.
Ilse Davids is gezinspedagoog en werkt als pedagogisch beleidsmedewerker bij het Pedagogisch Expertise Centrum van SWKGroep Kinderopvang, onderdeel van de SWKGroep.