Een geurdoekje is een met de hand genaaid doekje van stof voor prematuur geboren kinderen. De ouders dragen de doekjes regelmatig op de huid. In de couveuse zorgen de doekjes voor een gevoel van aanwezigheid van de ouders. Dit zorgt voor rust bij het kind en bevordert de hechting. Het doekje voldoet aan de normen in een ziekenhuis met intensieve zorg.

Stichting Prematurendag organiseert jaarlijks op 17 november Wereld Prematurendag. Op deze dag zijn vele honderden vrijwilligers actief in 69 ziekenhuizen en andere locaties in Nederland en België. Deze vrijwilligers, allemaal zelf couveuseouders of familie van couveuseouders, zijn de afgelopen maanden actief geweest om geurdoekjes te maken. Deze worden volledig belangeloos worden geschonken aan de ‘nieuwe’ couveuseouders in het ziekenhuis.

Positieve energie

De functie van dit doekje is, dat wanneer de ouders deze op de huid bij zich dragen en geven aan hun kind, de geur van de ouders altijd aanwezig is. Vooral belangrijk wanneer de ouders het ziekenhuis moeten verlaten. Omdat een verblijf vaak maanden kan duren, geeft de geur van de ouders positieve energie. De aanwezigheid of het gevoel van de aanwezigheid van de ouders, zorgt voor rust bij het kind.

Lotgenotencontact

Het unieke van het doekje is, dat alle doekjes (meer dan 3000 stuks) gemaakt zijn door (familie van) couveuseouders, welke elkaar ook hebben leren kennen. Dit lotgenotencontact helpt ook deze ouders weer in de verwerking van hun traumatische ervaringen. Tevens zijn er vele vrijwilligers actief geweest met het maken van muffins en andere baksels, welke ook op Wereld Prematurendag gegeven worden aan de zorgverleners. Dit om deze mensen enorm te bedanken voor de intensieve zorg voor de kinderen van couveuseouders.

Andere activiteiten zijn het openen van een speciale Neonatale zorgsuite in het Nij Smellinghe in Drachten, open dagen in andere ziekenhuizen en het lanceren van een video voor meer awareness.

Aangrijpend filmpje

De Stichting Prematurendag heeft een aangrijpend filmpje gemaakt om meer begrip en bewustzijn voor deze groep kinderen en ouders te kweken. Tijdens de 3e editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 15 november kreeg het de hele zaal stil.  Het filmpje benadrukt hoe belangrijk de zorg voor deze groep ouders en kinderen is, ook na de ziekenhuisperiode.

Over Stichting Prematurendag

Stichting Prematurendag is een landelijk platform vóór en dóór ouders van couveusekinderen. Door het bieden van informatie, het mogelijk maken van lotgenotencontact en behartigen van de belangen van couveuseouders, proberen we de wereld van de Neonatologie afdeling, waar te vroeg, te klein en ernstig ziek geboren kinderen verblijven, naar buiten te brengen. Landelijk zijn hiervoor meer dan 250 vrijwilligers actief, om dit zowel nationaal, regionaal als lokaal mogelijk te maken. Diensten zijn onder andere het belangeloos aanbieden van speciaal ontworpen kleding voor de aller aller kleinsten, juiste en duidelijke informatie, blogs van couveuseouders, een app voor in het ziekenhuis (EPD) en het ondersteunen voor in de keuze van zorgverzekeringen. Alle programma’s zijn ontwikkeld dóór en vóór ouders van couveusekinderen.

Handig links
www.prematurendag.nl/start
: dè startpagina voor op de Neonatologie afdeling met alle handige links voor couveuseouders.
www.NEO-ABC.nl: alles over de Neonatologie afdeling en terminologie.
www.PreemieShop.nl: Koop hier de kraamcadeaus en andere boodschappen en steun Stichting Prematurendag
www.Sew4NICU.nl: Omdat elk pasgeboren kind mooie kleertjes verdient.
www.WereldPrematurendag.nl: 17 november, waarop we wereldwijd veel aandacht schenken aan een vroeggeboorte
www.DagvandeCouveudeouders: eerste zondag in mei, waarop we veel organiseren dóór ouders, vóór ouders.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan