Een belangrijke voorwaarde voor het bieden en ontvangen van passende zorg, is goed geïnformeerd zijn. eHealth-middelen dragen hier in belangrijke mate aan bij. Gezamenlijk optrekken hierbij vergoot de impact en voorkomt verspilling van energie en middelen.

Digitale toepassingen in de zorg kunnen op interesse rekenen van zorgprofessionals, ouders en overheid. Terecht, vindt NCJ-adviseur Paula Zwijgers. “eHealth is de sleutel tot passende, laagdrempelige JGZ.” Ook met het oog op het Landelijk Professioneel Kader is informatievoorziening en dus eHealth waardevol. “Dit kader geeft ruimte voor flexibele JGZ, waarbij professionals de ondersteuningsbehoefte en -noodzaak met ouders en kind afstemmen. Zijn deze laag, dan is minder contact een optie. Dit bespaart, samen met bijvoorbeeld digitalisering van consulten, kostbare tijd. Tijd die andere gezinnen juist hard nodig hebben.”

Ondersteuning op maat

eHealth ondersteunt zowel ouders als professionals om zorg op verschillende wijzen, plaatsen en momenten te kunnen aanbieden en ontvangen. eHealth helpt om ouders en jeugdigen eigen regie te geven. Een voorbeeld betreft advisering over voeding en gezond gewicht. “Artsen geven nu nog op basis van lengte, lichaamsgewicht en de groeicurve een advies”, schetst Zwijgers. “Dat kun je vrij makkelijk automatiseren door aan algoritme een advies te laten produceren op basis van getallen die je invoert. Artsen vervullen uiteraard nog steeds hun adviserende rol, maar krijgen daarin wat ondersteuning van het algoritme.” Een ander voorbeeld is het geven van toegang aan ouders tot de kindgegevens met behulp van ouderportalen. Verder helpen diverse apps ouders met het verduidelijken van hun zorgvragen en zijn er online platforms waarbij ouders ervaringen kunnen delen of hulp kunnen vragen aan jeugdprofessionals.

Krachten bundelen

Zeker voor eHealth is het volgens Zwijgers slim om krachten te bundelen: de middelen kosten vrij veel geld en denkkracht. “Een dashboard dat we ontwikkelen om ouders en professionals in één oogopslag te laten zien hoe een kind functioneert op allerlei vlakken, stellen we bijvoorbeeld meteen beschikbaar voor iedereen.” Het NCJ ontwikkelt om die reden ook een zogenoemde JGZ-store waarin alle eHealth-middelen en ideeën hiervoor komen te staan. Verder overlegt het regelmatig met projectleiders van het ZonMw-programma Versterking uitvoeringspraktijk JGZ over nog meer manieren om samenwerking te stimuleren en digitale innovaties meer bekendheid te geven. Zwijgers: “Eén van de projecten onder dit programma is I-JGZ. We onderzoeken in de praktijk hoe we eHealth-middelen kunnen implementeren en op elkaar laten aansluiten.”

Door gezamenlijk optrekken wordt er meer impact gegenereerd en worden er geen energie en middelen verspild. Bekijk hier het projectenoverzicht eHealth.

Bron: zonmw.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan