Meewerken ouders op couveuse-afdeling vermindert stress en stimuleert ontwikkeling

0
2111
Te vroeg geboren baby in couveuse

De gezondheid van couveusebaby’s gaat er op vooruit als ouders taken van het ziekenhuispersoneel overnemen. Geef ze een cursus zodat ze in overleg met verpleegkundigen hun baby in een couveuse zelf kunnen wassen, de temperatuur meten en luiers verschonen. Dat is beter voor kind én ouders.

Dat blijkt uit uitgebreid Canadees onderzoek, waarover RTL Nieuws bericht. Voor het onderzoek onderzochten de Canadezen de gezondheid van 1800 baby’s op de intensive care-afdelingen in 26 ziekenhuizen in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Training

De ene helft van de couveusebaby’s kreeg de zorg van hun eigen ouder én het ziekenhuispersoneel, de andere helft van alléén het ziekenhuispersoneel. De eerste oudersgroep volgde een speciale training gevolgd en moest zes uur per dag, vijf dagen per week, ‘werken’ op de afdeling. De baby’s werden door de ouders gewassen, gevoed en aangekleed. Ook dienden ze medicijnen toe, verschoonden ze luiers en namen ze de temperatuur op.

Resultaten positief

De verzorging door de eigen ouders bleek zeer positieve effecten te hebben op de gezondheid van zowel het kind als de ouder. Bij de kinderen bleek na drie weken het gewicht te zijn toegenomen. Ouders ervoeren minder stress en hadden, als het kind eenmaal thuis was, minder problemen met het geven van borstvoeding.

Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie in het AMC, vindt het een goed idee om ouders meer te betrekken op de intensive care. “Ouders zien heel goed de signalen van hun kind. Wij als artsen missen die informatie.” Hij noemt het Canadese onderzoek ‘belangrijk’.

Wel grenzen definiëren

“Ouders mogen overigens nu al veel meer doen dan vroeger”, vertelt Van Kaam. Ze mogen weleens een schone luier geven bijvoorbeeld, of de temperatuur meten. Veel verder gaat het op dit moment nog niet. Maar wat de hoogleraar betreft komt daar verandering in. Zo’n training voor ouders ziet hij wel zitten. Al zet hij nog wel een paar kanttekeningen. “Tot hoe ver ga je ouders toelaten? Wat is de grens? Laat je ouders ook medicijnen inspuiten? Dat lijkt mij niet. Dus dan moet je een grens definiëren.”

Traumatische ervaring

Tjarda den Dunnen, voorzitter van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen, is blijk met de onderzoeksbevindingen. Zij voelt zich hierdoor gesterkt in haar missie: ouders meer betrekken bij de zorg voor premature baby’s. Het krijgen van een te vroeg geboren baby is een heftige, stressvolle periode. “Het is een heel traumatische ervaring. Je bent als ouder angstig. Kinderen die zo vroeg geboren worden kunnen bijvoorbeeld zomaar stoppen met ademen. Dat is heel confronterend.”

Hoogleraar Van Kaam: “Thuis zorg je ook voor je kind. Eigenlijk is het heel logisch dat je ouders veel meer betrokken laat zijn.”

Bron: rtl.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here