Tijdens de zwangerschap zijn veel vaders tegenwoordig erg betrokken bij de ontwikkeling van de baby. “Een goede ontwikkeling”, vindt prof.dr. Hedwig van Bakel. “Al in het leven van het ongeboren en jonge kind speelt de vader namelijk een heel belangrijke rol. Dat begint al bij de conceptie.”

Decennialang stond de vader tijdens de zwangerschap veelal langs de zijlijn. Gelukkig is dit de laatste jaren aan het veranderen, signaleert Hedwig van Bakel,  hoogleraar Infant Mental Health, Universiteit van TilburgHier. “Net als moeders zijn zij benieuwd hoe de baby er uit zal zien en hebben zij ideeen en verwachtingen over het vaderschap en ouderschap. Deze verwachtingen tijdens de periode van zwangerschap blijken bovendien samen te hangen met hun betrokkenheid in de eerste levensjaren.”

Uitdagingen

Van Bakel juicht deze ontwikkeling in de maatschappij toe, want de hedendaagse vader staat voor vele uitdagingen.Net zoals moeders moeten ze veel ballen in de lucht moeten houden. Vaders zijn daarnaast belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Ze dragen op hun manier bij aan de ontwikkeling op verschillende gebieden. Zo blijken vaders belangrijk voor de taalontwikkeling. Hoe meer betrokken, hoe groter de woordenschat van peuters. Het is dus van groot belang dat vaders ook daadwerkelijk een deel van de opvoeding op zich nemen.”

AdvertentieVroeglezing - artikel

Begeleiding vaderschap

Tijdens het vadercongres voor zorgprofessionals op 18 april verzorgt Van Bakel een lezing getiteld ‘Vaders en hechting vanaf de conceptie’. “De betekenis van hun rol tot aan de geboorte staat nog onvoldoende op het netvlies, ondanks de vele mogelijkheden die er tegenwoordig voor vaders zijn om al tijdens de zwangerschap meer betrokken te zijn. Op het gebied van de begeleiding van het vaderschap kan er zeker nog het nodige worden verbeterd.”

> Klik hier voor meer informatie over het Congres ‘Vaders in de 21e eeuw’ 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan