De hersenen van moeders en baby’s kunnen samenwerken als een ‘mega-netwerk’ door hersengolven te synchroniseren, zo blijkt uit een studie aan de Universiteit van Cambridge. Het uiten van vooral positieve emoties versterkt die onderlinge connectiviteit. Dit kan de baby helpen om zijn hersenen te ontwikkelen. Depressiviteit bij de moeder verzwakt juist de onderlinge neurale verbinding.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift NeuroImage, gebruikte een methode genaamd dual electroencephalograhy (EEG) om te kijken naar hersensignalen in zowel moeders als baby’s terwijl ze met elkaar in interactie waren. Ze ontdekten dat moeders en baby’s hun hersengolven synchroniseren – een effect dat bekend staat als interpersoonlijke neurale connectiviteit – met name in de frequentie van 6-9 hertz, het alfa-bereik van de baby. Door te kijken naar de kwaliteiten en de structuur van de interpersoonlijke neurale connectiviteit, konden de onderzoekers niet alleen zien hoe informatie binnen elk afzonderlijk brein stroomde, maar ook hoe de twee hersenen samen als één netwerk werkten.

Stimulans voor mentale vermogen

De studie wees uit dat positieve interactie, met veel oogcontact, het vermogen van moeder- en babyhersenen verbetert om als één enkel systeem te werken. Dit bevordert een efficiënte uitwisseling en informatiestroom tussen moeder en kind. “In deze levensfase kunnen babyhersenen aanzienlijk veranderen”, aldus dr. Vicky Leong van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Cambridge, die de studie leidde. “Deze veranderingen worden aangedreven door de ervaringen van de baby. Door een positieve emotionele toon te gebruiken tijdens sociale interacties, kunnen ouders beter contact maken met hun baby’s en de ontwikkeling van het mentale vermogen van hun baby stimuleren.”

Depressie verzwakt neurale verbinding

De resultaten suggereren ook dat baby’s van depressieve moeders minder goed lijken te leren van hun moeders. De neurale verbinding tussen moeder en kind is dan immers zwakker. Moeders die als gevolg van klinische depressie een aanhoudend lage of negatieve mentale toestand ervaren, hebben meestal minder interactie met hun baby. Hun spraak is vaak eentoniger, ze maken veel minder oogcontact en ze reageren minder snel wanneer hun baby hun aandacht probeert te krijgen.

Cruciaal in vroege leven

Emotionele communicatie tussen ouders en hun kinderen is cruciaal tijdens het vroege leven, maar er is nog weinig bekend over de neurale onderbouwing. Dit is de eerste studie waarin wordt onderzocht of en hoe de interpersoonlijke neurale connectiviteit van baby’s met hun moeder wordt beïnvloed door de emotionele kwaliteit van hun sociale interactie. Dit werk laat zien hoe emoties de verbinding tussen twee individuen op neuraal niveau veranderen.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen van toepassing zijn op veel andere soorten banden, waaronder tussen paren, goede vrienden en broers en zussen, waarbij elke persoon sterk op de ander is afgestemd. De sterkte van het effect is waarschijnlijk afhankelijk van hoe goed de twee mensen elkaar kennen en het niveau van vertrouwen tussen hen.

Mothers’ and babies’ brains ‘more in tune’ when mother is happy

Vertaling: VROEG

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan