Babymassage effectief bij geelzucht en vroeggeboorte

0
475
baby strelen en aaien

Massage door middel van acupressuur vergroot de effectiviteit van fototherapie bij het behandelen van een baby met geelzucht. En het masseren van een te vroeg geboren baby stimuleert de gewichtstoename. 

Dat blijkt uit twee recent gepubliceerd reviews waarover vnig.nl bericht. De studies gaan respectievelijk in op de effecten van babymassage bij geelzucht en gewichtstoename bij te vroeg geboren baby’s met gemiddeld 20 procent per dag.

Geelzucht

In één review is gekeken naar de effecten van massage op neonatale geelzucht. Een fenomeen dat kan optreden op de derde of vierde levensdag en veroorzaakt wordt door een stapeling van bilirubine in de huid. Bij 10 procent van de baby’s is de geelzucht zodanig ernstig dat behandeling met fototherapie (blauwlicht) noodzakelijk is om de afbraak van bilirubine te stimuleren. Uit een analyse van 27 studies blijkt dat massage door middel van acupressuur de effectiviteit van fototherapie kan vergroten waardoor een kortere behandelduur mogelijk is.1

Vroeggeboorte

Babymassage blijkt ook effectief te zijn om de gewichtstoename van te vroeg geboren kindjes te stimuleren. Een eerdere meta-analyse toonde al aan dat babymassage de gewichtstoename bevordert van te vroeg geboren kinderen met een normaal geboortegewicht. Op basis van 15 klinische studies met 697 baby’s concluderen onderzoekers nu dat babymassage ook de dagelijkse gewichtstoename van te vroeg geboren baby’s met een laag geboortegewicht verhoogt. Baby’s die de massage ontvingen kwamen gemiddeld ruim 5 gram per dag extra aan. Bij baby’s met een erg laag geboortegewicht was dit zelfs bijna 8 gram per dag.2 Een toename van rond de 20 procent. De wetenschappers verklaren dit effect door een toegenomen activiteit van het parasympatisch zenuwstelsel met als resultaat onder andere een verbeterde vertering.
De onderzoekers adviseren daarnaast om kokosolie of middellangeketenvetzuren te gebruiken, omdat uit ander onderzoek is gebleken dat dit de gewichtstoename verder kan stimuleren én dat deze vetzuren bijdragen aan een gezonde babyhuid.

  1. Abdellatif, Mohammed, et al. Massage therapy for the treatment of neonatal jaundice: A systematic review and network meta-analysis. Journal of Neonatal Nursing 26.1 (2020): 17-24.
  2. Lu, Li-Chin, et al. Massage therapy for weight gain in preterm neonates: A systematic review and meta-analysis of randomized control trials. Complementary Therapies in Clinical Practice (2020): 101168.

Bron: vnig.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here