In wijken met een lagere sociaaleconomische status worden baby’s vaker te vroeg of te licht geboren. Maar door wijkverbetering worden er minder vaak te lichte baby’s geboren. De vroeggeboortes nemen ook af, maar pas in een later stadium. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Voor het eerst onderzochten wetenschappers van het Erasmus MC niet alleen de verschillen tussen wijken, maar ook of die verschillen kleiner of groter worden wanneer de wijk verandert. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Regional Health –  Europe. Het onderzoek maakte onderdeel van het Erasmus initiative ‘Smarter Choices for Better Health’.

Omgevingsfactoren

Het team van Erasmus MC kinderarts-neonatoloog Jasper Been en promovenda Lizbeth Burgos Ochoa deed een data-analyse op meer dan 2 miljoen geboortes tussen 2003 en 2017. Het onderzoek laat niet alleen zien dat gezondheidsverschillen al bij de geboorte ontstaan, maar ook dat ze mogelijk beïnvloedbaar zijn door factoren in de omgeving. ‘Dat geeft reden tot optimisme,’ zegt Been. ‘Want de vraag die daar op volgt is: hoe kunnen we daar iets aan doen? Heeft het bijvoorbeeld iets te maken met een gevoel van veiligheid, de luchtkwaliteit of de woonomgeving in de wijk? Daar is meer onderzoek voor nodig, maar het geeft de hoop dat er echt iets kan veranderen.’

Vroeggeboortes

Opmerkelijk is dat bij gentrificatie – een snelle verbetering van een wijk – de te lichte kinderen afnemen, maar dat de vroeggeboortes nog een tijd aanhouden. Been: ‘Er zijn aanwijzingen dat vroeggeboorte deels samenhangt met stress. Als een wijk te snel verandert, verandert ook de bevolkingssamenstelling en verdwijnen misschien plekken waar mensen vaak kwamen. Dat zou stress kunnen geven bij de achterblijvers.’

Advertentie

Gezonder start

Er is meer onderzoek nodig om de onderliggende factoren te identificeren. Binnen een nieuw landelijk consortium – PREPARE – willen de onderzoekers bijvoorbeeld begrijpen waarom er na de eerste lockdown in Nederland minder vroeggeboortes waren. ‘Gezondheid bij de geboorte kan bepalend zijn voor de rest van het leven. Door dit soort onderzoek hopen we een gezonde start mogelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen,’ aldus Been.

Bron: Erasmus MC

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan