Regelmatig komt het voor dat bij de geboorte de bilirubinewaarde te hoog is. Dit uit zich in een gele tint van de babyhuid en het kan leiden tot gezondheidsklachten. Behandeling met fototherapie helpt en kan nu met behulp van een lichtgevende slaapzak thuis worden gegeven in plaats van op de couveuseafdeling.

Het geel zien gebeurt pas op de derde of vierde dag na de geboorte. Is het bilirubinegehalte te hoog, dan blijven moeder en kind minstens 48 uur in het ziekenhuis. Jaarlijks volgen zo’n 150 baby’s fototherapie bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Sinds kort biedt het ziekenhuis de fototherapie middels een lichtgevende slaapzak aan.

Fijn voor ouders en verloskundigen

Verpleegkundige Couveuseafdeling Sanne Scheepens wijst erop dat behandeling in het ziekenhuis de kraamtijd verstoort. “Je haalt mensen van hun roze wolk. Terwijl de therapie die het kindje in het ziekenhuis krijgt, heel goed thuis kan plaatsvinden. De zorg is hetzelfde.” Thuistherapie biedt veel voordelen. Het gezin blijft bij elkaar, en de behandeling vindt plaats in de vertrouwde omgeving. Borstvoeding en dagelijkse verzorging door de kraamzorg kunnen zo gewoon doorgaan. “Dat sluit aan bij onze werk- en denkwijze, die uitgaat van family-centered care.”

Ook voor de verloskundigen is het een prettige verandering, vindt kinderarts Petr Jira: “Deze ziekenhuisverplaatste zorg is fijn voor de ouders, maar ook voor de verloskundigen. Zij hebben de hele zwangerschap begeleid en willen ook graag het kraambed ondersteunen.” Van de circa  150 baby’s die jaarlijks bij het JBZ fototherapie krijgen, is een groot deel te vroeg geboren. “Zij volgen hier de therapie”, vertelt Jira. “Thuistherapie is een welkome optie voor de ‘gewone geboortes’ met een verhoogde bilirubinewaarde en voor de ‘randprematuren’, geboren na 35-37 weken. Dat zijn er in totaal 25 tot 50 per jaar.”

Lichtgevend slaapzakje

Thuis ligt de baby, net als in het ziekenhuis, in een lichtgevend slaapzakje. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen ouders uitleg hoe het werkt. Eenmaal thuis neemt de prikdienst dagelijks bloed af om de bilirubinewaardes te bepalen en heeft de kinderarts contact met ouders en verloskundige over het te volgen beleid.

“Het lichtgevend slaapzakje – BiliCocoon – is een eenvoudig product”, zegt klinisch fysicus in opleiding Teun Minkels. “Technisch gezien is het enige dat nodig is een stopcontact.” Als de therapie klaar is, wordt de slaapzak eerst gecontroleerd door de afdeling MICT (Medische Informatie en Communicatie Technologie). “Periodieke controle, zoals we op de couveuseafdeling doen, volstaat niet; na elke uitleen willen we zeker zijn dat het slaapzakje nog voldoet aan onze eisen.”

Bron: jbz.nl 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan