Onderzoekster Dian Winkelhorst ontvangt de De Snoo Award voor haar studie om de prenatale zorg te verbeteren. De studie startte 1 maart. Door bloedonderzoek onder 100.000 zwangere vrouwen uit te voeren verzamelt Dian de gegevens die nodig zijn om te beoordelen of tijdige opsporing en preventie mogelijk is van de ziekte FNAIT, een zeldzame aandoening bij pasgeboren baby’s.

Het doel van het onderzoek is om meer informatie over de ziekte FNAIT te achterhalen, waardoor prenataal onderzoek wereldwijd verbeterd kan worden. Dian Winkelhorst, arts-onderzoeker bij van Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): “Alle zwangere vrouwen die Rhesus D en Rhesus c negatief kunnen deelnemen aan de HIP-studie als zij voorgelicht zijn door hun verloskundige of gynaecoloog. Bij hen wordt tijdens de zwangerschap een buisje bloed afgenomen dat Sanquin test op Rhesus antistoffen. Ditzelfde bloed kan ook getest worden op antistoffen tegen bloedplaatjes. Wanneer dit buisje bloed wordt afgenomen bij 27 weken kan op het laboratoriumaanvraagformulier aangeven worden of de zwangere vrouw wel of niet wil deelnemen aan het onderzoek.”

Tekort aan bloedplaatjes
FNAIT is een zeldzame ziekte waarbij de moeder antistoffen aanmaakt tegen de bloedplaatjes van haar ongeboren baby. Als deze antistoffen door de placenta heen gaan en de baby bereiken, worden de bloedplaatjes van de foetus afgebroken. Het tekort aan bloedplaatjes kan leiden tot bloedingen bij het ongeboren kind. Dian: “De schatting is dat 10 tot 20 kinderen per jaar met een ernstige bloeding door FNAIT worden geboren. Om deze ziekte in de toekomst gerichter te kunnen behandelen en eventueel te kunnen voorkomen door tijdige opsporing, hebben we meer informatie nodig over FNAIT.”

Voor meer informatie over het onderzoek: http://hipstudie.nl/

De Snoo Junior Award
De Stichting De Snoo – van ’t Hoogerhuijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan vooraanstaande onderzoekers op het terrein van de verloskunde. Dian ontvangt onder andere 10.000 euro voor haar onderzoek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan