Premature baby’s worden herhaaldelijk blootgesteld aan pijnlijke klinische procedures. Dit kan hun neurologische ontwikkeling op korte en lange termijn negatief beïnvloeden. Nieuw onderzoek toont aan dat de stem van de moeder de pijn verlicht.

Premature pasgeborenen liggen langdurig aan apparatuur in couveuses en worden veelvuldig lastiggevallen met soms pijnlijke procedures. De aanwezigheid van ouders kan deze stress op verschillende manieren verminderen, bijvoorbeeld door huid-op-huid contact, maar ook met alleen hun stem. Waarschijnlijk speelt het vrijkomen van endogene oxytocine daarbij een rol.

Over het onderzoek

In het nu gepubliceerde onderzoek is onderzocht in hoeverre de stem van de moeder invloed heeft op de pijnreactie. Twintig premature kinderen (geboren bij 32,7 weken; SD 9,6 dagen) werden tijdens drie bloedafnames blootgesteld aan drie condities:
1. De sprekende stem van de moeder;
2. Zingen van de moeder;
3. Standaardzorg.

Dit gebeurde op drie opeenvolgende dagen in willekeurige volgorde, gemiddeld vanaf 3 dagen na de geboorte. De pijnreacties van de baby werden gemeten met het Premature Infant Pain Profile (PIPP) score. Deze PIPP-score komt tot stand op basis van fysiologische gegevens zoals de hartslag en observatie van gedrag. De gedragscomponent voor deze PIPP-score werd blind gecodeerd door getrainde psychologen. Endogene oxytocine werd voor en na de bloedafname gemeten in speeksel en het cortisol niveau werd bepaald in het afgenomen bloed.

Bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat bij een sprekende stem van de moeder de PIPP-scores significant daalden tijdens pijnlijke procedures bij deze baby’s. Gelijktijdig kwam er meer endogene oxytocine vrij. Het zingen had een marginaal effect op de pijnreactie. Er werden geen effecten op cortisol niveaus gevonden.

Dit onderzoek laat zien wat veel ouders en NICU-personeel intuïtief al wel aanvoelen: de sprekende stem van de moeder heeft een gunstige invloed op de pijnreactie van premature baby’s. Endogene oxytocine die dan vrijkomt kan een verklarende factor zijn bij dit mechanisme.

Maternal speech decreases pain scores and increases oxytocin levels in preterm infants during painful procedures >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan