Recensie: ‘Hey baby2 – een bladerboek vol dertig-seconden-spelletjes voor jou en je peuter’ door Saskia Beverloo

Dit sta-boek met teksten van Laura van Bouchot en Monique Melotte, geïllustreerd met tekeningen van Eva Mouton, bevat 40 beschrijvingen van korte spelletjes voor een volwassene met een één-jarige. Het is een vervolg op Hey baby waar ik eerder een recensie van schreef. En dit boek doet niet onder voor het vorige. Een boek om op een prominente plek neer te zetten overal waar (groot)ouders en dreumesen samen zijn.

Hey baby2 is – net als zijn voorganger – een ringband met een hardkartonnen cover. Door de cover open te vouwen kan het boek staan. Zet het in het zicht zodat je als ouder/verzorger uitgenodigd wordt erin te bladeren en vervolgens natuurlijk één van de spelletjes te spelen.

Na een uitnodigende inleiding en speltips volgen veertig korte spelletjes. De lezer wordt met empatie aangesproken. Niks belerend, maar: “Voor we starten eerst een vraag voor jou…Hoe gaat het vandaag? Een peuter in huis vraagt best veel van je. Ben je niet in topvorm: leg het boek even aan de kant. Een andere keer is ook prima. Zorgen voor je kind is ook zorgen voor jezelf.” (citaat pagina 2)

Op elke bladzijde staat vervolgens een spel. Eerst eenvoudige instapspelletjes, gevolgd door spel waarbij meer coördinatie of focus nodig is. Maar tegelijkertijd wordt er aangegeven dat je je eigen volgorde kunt kiezen, het is niet nodig om van 1 naar 40 te werken/spelen.

Ieder spel begint met een rijmpje, de inleiding op het daadwerkelijke spel. De grappige en sfeervolle illustraties laten duidelijk zien hoe je het spel kunt spelen en wat de eventuele uitbreidingsvormen kunnen zijn. Daarbij is er altijd ruimte om je eigen draai aan het spel te geven.

De illustraties laten een rijke schakering aan families zien: papa en mama, twee mama’s, twee papa’s, (groot)ouders van allerlei kleur en pluimage: van papa’s met stoppelbaarden, via mama’s met hoofddoekjes naar grijsbebaarde opa’s en donkergekleurde oma’s. De tips zijn praktisch en uitnodigend geschreven.

De schrijvers van het boek zijn Vlaams. In Nederland spreken we bij één-jarigen meestal van dreumesen, in dit boek worden het peuters genoemd.

De spelletjes

Het eerste spelletje is er een van het simpelste soort. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar zeker met het rijmpje erbij kan het een topspel worden:

Kom eens hier jij, dicht bij mij.
Elke dag maak jij me blij.
Zal ik je een knuffel geven?
Samen opladen, heel even.
Ik hou je stevig tegen mij
En rol met je van zij naar zij.
Even een momentje delen
En dan weer lekker verder spelen.

Met de illustratie erbij is het duidelijk dat je, liggend op bed, je dreumes in je armen houdt en heen en weer rolt. Er is ook nog een ‘handle with care’-variatie: over je kind doorrollen waarbij je goed op je armen en benen steunt op het moment dat je kind onder ligt.

De spelletjes zijn goed beschreven en allemaal veelvuldig uitgeprobeerd. Sommige spelletjes vragen behoorlijk wat lenigheid van de verzorger: Je kind laten vliegen op gestrekte benen bijvoorbeeld. De schrijvers onderkennen dit zelf ook, want ze schrijven: Hou gerust je benen gebogen of leg een kussen onder je billen als je niet lenig bent. Maar dan nog…..

Bij het merendeel van de spelletjes heb je alleen je lichaam nodig. En alleen daarmee heb je al een grote variatie, van aaien naar rondzwaaien, van kruipen naar stampen, duwen en sluipen. Maar er zijn ook spelletjes met de lichtknop, met kleedjes en met doeken.

Beoordeling

Net als de babykalender, Hey baby, weer een heerlijk boek dat inspireert om met dreumesen aan de slag te gaan.

Zelf ben ik muziek-op-schootdocent en het boek geeft mij inspiratie om liedjes te maken bij de diverse activiteiten. Nieuwe ideeën voor de dreumesgroepen! De rijmpjes zijn eenvoudig en lopen lekker. Van sommige rijmpjes wil ik wel een liedje maken.

Het boek is een prachtig cadeautje voor jonge ouders, maar verdient ook zeker een plekje in de jongste groepen van de kinderopvang.

Hey baby: van één tot twee jaar >>

Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje.  Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek Voor alles een liedje. 

www.harlekijntje.nl

www.vooralleseenliedje.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan