Recensie: ‘Hey baby – kalender met 52 speel-en knuffeltips waar je baby blij van wordt (en jij ook)’ door Saskia Beverloo

Deze sta-kalender is ontwikkeld voor baby’s eerste jaar. Op elk van de 52 pagina’s wordt een spelidee gegeven dat past bij de leeftijd van de baby. De sfeervolle en grappige illustraties maken de kalender een lust voor het oog. De spelideeën zijn uitnodigend beschreven. Deze kalender verdient een plekje op de babykamer, maar ook op babygroepen in een kinderdagverblijf of babyafdeling in een ziekenhuis.

De babykalender, met teksten van Laura van Bouchot en Monique Melotte en met tekeningen van Eva Mouton, is een ringband met een hardkartonnen cover. Door de cover open te vouwen kan de kalender staan. Je kunt dan wekelijks een bladzijde omslaan.

Tips

Vóór de daadwerkelijke kalender begint, is er een inleiding met tips. Daarin staat onder andere vermeld:

  • Dat baby’s naast alle bewegingsactiviteiten ook hun rust nodig hebben.
  • Dat ouders vooral het tempo van het eigen kind moet volgen. Als een baby van 6 maanden bijvoorbeeld nog niet toe is aan de activiteiten van week 26, doe dan vooral waar zij wel aan toe is.
  • Uitdagende spelletjes in de kalender hebben een label ‘handle with care’*. Een voorbeeld is het ‘babystoten’, een variatie op kogelstoten. De baby van 10+ maanden zit op de nek van mama of papa. Baby wordt omhooggetild, gekanteld en met een grote boog landt hij op de dijen van de ouder. Let bij deze spelletjes extra op veiligheid en doe het alleen als je het aandurft.
  • Goed zorgen voor je baby begint bij goed zorgen voor jezelf.

De tips zijn praktisch en op prettige – niet betuttelende –  toon geschreven.

De kalender

Vanaf de eerste bladzijde – 0 weken – is deze kalender een feest. De hierin beschreven activiteit is ‘huidcontact’. De plaatjes hierbij toveren een glimlach op mijn gezicht:

  • Plaatje 1: een op zijn rug liggende pa met baard- en buikhaar met over elke schouder een baby. Mama ligt er op haar zij tegenaan
  • Plaatje 2: een liggende papa en mama met baby.
  • Plaatje 3: twee zittende mama’s met baby.

De daaropvolgende weken gaan over: massage, gezichtsmimiek, zingen, op de buik liggen, buiten slapen en spelen, dansen, omrollen, samen gymmen, draagmanieren, balanceren, schommelen, ronddraaien, in de spiegel kijken en evenwichtsspelletjes. Elke pagina heeft een illustratie die de tekst verduidelijkt, vaak met grappige details.

Beoordeling

De kalender is een Vlaamse uitgave, dit zie je terug in enkele typisch Vlaamse woorden zoals ‘onthaalouders’ (mooi woord!) waar in Nederland ‘gastouders’ wordt gebruikt. Ik heb deze kalender met veel plezier doorgebladerd. Ouders, grootouders en anderen betrokkenen bij babyzorg krijgen een schat aan ideeën wat ze met hun baby kunnen doen. Het boek is een prachtig kraamcadeautje.

Zelf ben ik muziek-op-schootdocent en de kalender geeft mij inspiratie om liedjes te maken bij de diverse activiteiten. Nieuwe ideeën voor de babygroepen!

Hey baby –
kalender met 52 speel-en knuffeltips waar je baby blij van wordt (en jij ook) >>

Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje.  Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek Voor alles een liedje.
Zie: www.harlekijntje.nl / www.vooralleseenliedje.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan