De zorg op elke kraam- en neonatologiesuite inzichtelijk houden voor het hele zorgteam, waarvan ouders deel uit maken. Dat kan met het Fam communicatiebord van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Het bord invullen en bijhouden gebeurt door zowel het gezin als alle andere betrokken zorgverleners.

Fam is de naam van het Moeder en Kind centrum in het ETZ, waarbij ‘Fam’ staat voor Familie of gezin. Het centrum werkt volgens de visie Family Centered & Integrated care (FC&IC). In het kort betekent dit, dat het gezin centraal staat en dat het gezin zelf op een verantwoorde manier de regie mag nemen in het zorgproces. Na bijwerking van het Fam communicatiebord is in één oogopslag weer duidelijk, welke afspraken er zijn gemaakt, welke informatie is gegeven of in hoeverre ouders participeren in de zorg voor hun kind.

Invulling

Het Fam communicatiebord is gebaseerd op de vier items van FC&IC. Ouders worden gezien als belangrijke leden van het zorgteam. De namen van ouders staan samen met de namen van andere betrokken disciplines onder de kop zorgteam. Hierdoor is direct zichtbaar, dat ouders onmisbaar zijn binnen het zorgproces. Zo wordt uitgedragen dat ouders op een gelijkwaardige wijze mee mogen denken in het zorgproces. Dit item valt onder samenwerken, participatie en gelijkwaardigheid.

Daarnaast vraagt men bij opname aan ouders hoe ze aangesproken wensen te worden. Vaak kiezen ouders hun voornaam, omdat ze dat het fijnst vinden. Hun voornamen komen op het bord. Dit item valt onder respect en gelijkwaardigheid.

AdvertentieSlaap webinar

Zelfstandig verzorgen

Tijdens de opname worden ouders stap voor stap voorbereid op het zelfstandig verzorgen van hun kind. Op het Fam communicatiebord staan items weergegeven wat ouders allemaal zelfstandig kunnen doen en leren in de verzorging van hun kind. De items kunnen zijn op drie niveaus: informatie gehad, onder begeleiding gedaan en zelfstandig doen. Op deze wijze betrekt men de ouders actief in het zorgproces van hun kind en is het voor ouders duidelijk wat ze kunnen doen en leren. Zorgverleners hoeven niet continue te vragen wat ouders al wel en niet zelfstandig doen. Dit item valt onder participatie.

Meerwaarde

Het Fam communicatiebord is een gewaardeerde innovatie voor zowel het gezin als zorgverleners. Het geeft hen beide in- en overzicht in het zorgproces ten aanzien van informatie, naamgeving, voeding, afspraken en ouderparticipatie. Het voorkomt onnodig vragen stellen en het helpt zorgverleners de visie FC&IC uit te dragen. Daarnaast leent het Fam communicatiebord zich om handelingen en gesprekken te plannen. Hierdoor worden zowel ouders als zorgverleners herinnerd aan deze planning en werkt het Fam communicatiebord als een geheugensteun.

Bron: kindenzorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan