Met het oog op het risico op bloedvergiftiging (sepsis) krijgt 8% van de pasgeborenen antibiotica toegediend. Bij slechts 0,1% is werkelijk sprake van sepsis. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om dit antibioticagebruik op een veilige manier terug te dringen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het Luzerner Kantonsspital uit Zwitserland, gepubliceerd in The Lancet, waarover NU.nl bericht. Kinderen die op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan antibiotica lopen later in hun leven meer risico op het krijgen van eczeem, allergie of darmontstekingen.

Procalcitoninetest

In het kader van het onderzoek zijn 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechië en Canada. De helft kreeg een antibioticabehandeling op basis van de huidige richtlijnen. Bij de andere helft keek men door middel van een zogenoemde procalcitoninetest (PCT-test) of er werkelijk sprake was van sepsis. Dankzij de PCT-test konden kinderen gemiddeld twaalf uur eerder stoppen met antiobioticagebruik. Tevens hoefden ze korter in het ziekenhuis te verblijven.

App

De onderzoeksresultaten zijn nu toegepast in een app voor mobiele telefoons en tablets. “De PCT-test is valide en veilig”, stelt Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Volgens haar kan de app veel pasgeborenen helpen bij “een veel betere start in het leven”.

Bron: Nu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan