Dagelijks overlijden vier van de 500 baby’s die elke dag in Nederland worden geboren. Andere baby’s redden het wel, maar zijn chronisch ziek of gehandicapt. Fonds Gezond Geboren financiert wetenschappelijk onderzoek dat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk baby’s in Nederland gezond ter wereld komen. Prof.dr. Manon Benders wetenschappelijk boegbeeld van Fonds Gezond Geboren gaat het fonds versterken als wetenschappelijk boegbeeld.

Het bestuur van het Fonds Gezond Geboren is zeer verheugd dat professor dr. M.J.N.L. Benders (Manon), afdelingshoofd Neonatologie van het UMC in Utrecht, toe gaat treden tot het Fonds Gezond Geboren als wetenschappelijk boegbeeld. Manon Benders richt zich met haar onderzoeksgroep vooral op hersenonderzoek bij baby’s, met als doel om op langere termijn een betere outcome te willen bieden.

Wetenschappelijk onderzoek

Voorzitter van het Fonds Gezond Geboren, Niek Exalto: “Een aantal jaar geleden hebben wij het Fonds Gezond Geboren opgericht vanuit de sterke overtuiging dat we met wetenschappelijk onderzoek het aantal baby’s dat niet gezond wordt geboren kunnen terugdringen. De afgelopen jaren hebben we al diverse onderzoeken gefinancierd. We hebben evenwel een hoge ambitie en daarvoor is een (internationaal) wetenschappelijke agenda nodig die gedragen wordt door zowel gynaecologen/verloskundigen als neonatologen/kinderartsen en we zijn dan ook zeer verheugd met de komst van Manon Benders. Met Manon als wetenschappelijk boegbeeld hebben we een hoogleraar die midden in de praktijk staat en het internationale onderzoeksveld heel goed kent.”

Beste kans geven op goede start

Manon licht haar besluit om toe te treden tot het fonds toe: “Met heel veel plezier ga ik me inzetten voor het Fonds Gezond Geboren. Baby’s zijn de meest kwetsbaren in onze samenleving en verdienen allen bij hun geboorte de beste kans op een goede start. Het komt nog te vaak voor dat dat niet het geval is. Er is heel veel onderzoek nodig en nu de overheid steeds verder terugtreedt met de financiering daarvan is de samenwerking tussen diverse specialismen nog harder nodig. Ik ga me inzetten om gezamenlijk een agenda op te stellen en onderzoeken uit te laten voeren zodat we met elkaar de ambitie van het fonds kunnen realiseren: van ruim 17.500 naar in elk geval minder dan 12.500 baby’s per jaar die niet gezond geboren worden in 2030.”

 

Fonds Gezond Geboren

Fonds Gezond Geboren is in 2014 opgericht. Elk jaar worden in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren. 10% van deze kinderen maakt geen goede start en zo’n 1.300 van hen redt het niet. Fonds Gezond Geboren vindt dat élk nieuw leven een goede start verdient. Daarom werkt het fonds samen met verloskundigen, gynaecologen, neonatologen/kinderartsen en wetenschappers en financiert medisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten die gericht zijn op de periode vóór, tijdens en vlak na de geboorte. Het is de ambitie van het fonds om het aantal baby’s dat geen gezonde start heeft in 2030 met 30% te verminderen. Want winst aan het begin van het leven, is winst voor het hele leven.

Wat betekent vroeggeboorte voor de ontwikkeling?

Op woensdag 15 november verzorgt Manon Benders de openingslezing tijdens de derde editie van het congres Vroegsignalering bij baby’s. In een interview geeft zij een vooruitblik van de meerwaarde van het intensiever begeleiden van te vroeg geborenen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan