Injectie voor verloskundig onderzoek in het noorden

0
326

De afdeling Midwifery Science heeft zich, naast het VUmc, ook gevestigd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij de afdeling Huisartsgeneeskunde. Dit is een belangrijke stap om ook het verloskundig onderzoek in het noorden sterker te maken. Met name de grote groep kwetsbare zwangeren zal prioriteit krijgen.

De Academie Verloskunde Amsterdam-Groningen doet onderzoek naar de inhoud en kwaliteit van ‘midwifery’. Midwifery is ondersteunende zorg aan vrouwen die hen in staat stelt zwanger te zijn en een kind te krijgen op een manier die het beste bij hen past. Deze zorg helpt vrouwen bij het maken van keuzes, samen met degenen die hen na staan, die aansluiten bij hun individuele en culturele waarden.

Specifieke problematiek

Het noorden heeft haar eigen specifieke problematiek waar de onderzoekers zich op gaan richten. In het UMCG voeren postdoc-onderzoekers (dr. Esther Feijen-de Jong en dr. Lilian Peters), promovendi en docent onderzoekers van de Verloskunde Academie Groningen hun onderzoek uit onder supervisie van dr. Daniëlle Jansen. Daarnaast blijven zij onderdeel van Midwifery Science, AVAG/ VUmc. In het UMCG kunnen zij gebruik maken van de wetenschappelijke diensten van de RUG/ het UMCG en kunnen zij hun netwerk in het UMCG optimaal benutten.

Onderzoeksprojecten

Binnen deze samenwerking loopt inmiddels een aantal projecten:

  • onderzoek naar de ontwikkeling van de beroepsidentiteit van (student)verloskundigen;
  • onderzoek naar de effecten van geboorte-interventies op de gezondheid van moeder en kind;
  • onderzoek uit naar cliënten-ervaringen rondom de verloskundige zorg;
  • onderzoek naar de ervaringen van vrouwen rondom hun zwangerschap en bevalling;
  • onderzoek naar de determinanten van moeder-kindbinding;
  • onderzoek naar het welzijn van pas afgestudeerde verloskundigen in Nederland;
  • onderzoek naar de start van de bevalling.

Naast onderzoek wordt er druk geschreven aan subsidievoorstellen om geld te verkrijgen voor nog meer verloskundig onderzoek. Studenten van de Academie Verloskunde Amsterdam-Groningen worden zoveel mogelijk betrokken bij al het onderzoek, net zoals masterstudenten van Midwifery Science en Evidence Based Practice.

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Congres Vroegsignalering bij baby’s
Bij een te vroeg geboren kind kunnen in de eerste levensjaren allerlei ernstige en minder ernstige lichamelijke en cognitieve beperkingen voorkomen. Wat doet dat met ouders en de gehechtheidsrelatie? En hebben professionals voldoende kennis en handvatten om hiermee om te gaan? Op deze vragen wordt ingegaan tijdens het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 15 november in de Jaarbeurs Utrecht. Lees verder >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here