Structureel 10 miljoen er bij voor kraamzorg

0
181

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 2021 nieuwe tarieven voor de kraamzorg vastgesteld. Om kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars hiervoor de ruimte te geven, wordt het kraamzorgbudget vanaf dan structureel met € 10 miljoen verhoogd.

Aanleiding voor de verhoging is een kostenonderzoek dat de NZa afgelopen jaar heeft uitgevoerd onder een groot deel van de kraamzorgaanbieders. Dit leidt tot een gemiddelde tariefstijging van 6,4% ten opzichte van de tarieven in 2020. De structurele verhoging met € 10 miljoen biedt hier de financiële ruimte voor.

Tariefherijking

De laatste herijking van de tarieven in de kraamzorg was in 2012. Tijdens het kostenonderzoek van de NZa kwamen er begin dit jaar meldingen van kraamzorgaanbieders over financiële problemen in de sector. Uit het financiële beeld van de aanbieders die deelnamen aan het kostenonderzoek werd duidelijk dat de gemiddelde financiële positie van de kraamzorgaanbieders in 2018 is verslechterd. Om de nodige reserves in de sector aan te sterken is er bij de tariefherijking voor gekozen om een tijdelijke opslag in de tarieven op te nemen.

Goede basis

Minister van Ark (VWS): “Goede zorg voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen is essentieel. De kraamzorg speelt een belangrijke rol bij de zorg voor moeder en kind rondom de geboorte. Dat moeten we koesteren. Met de stappen die afgelopen jaar zijn gezet, ligt er een goede basis voor de continuïteit van de zorg. Kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars werken samen aan een toekomstbestendige en krachtige sector in het belang van moeder en kind.”

Bron: persbericht Ministerie van VWS, 25-09-2020

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here