Depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap kunnen al een rol spelen in de ontwikkeling van psychosociale problemen van het kind op 5-6 jarige leeftijd. Zorgverleners wordt aangeraden alert te zijn op dergelijke gevoelens, met name bij moeders met een laag opleidingsniveau. Zij kampen namelijk vaker met psychosociale problemen dan hoogopgeleide moeders. 

Dat blijkt uit een artikel dat onderzoeker en arts Maatschappij en Gezondheid (M&G) Sanne de Laat onlangs publiceerde in European Journal of Public Health waar ggznieuws.nl over bericht. Tijdens haar opleiding tot arts M&G deed zij onderzoek bij de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development study) in het AMC. Zij heeft daar met collega’s door middel van een mediatie-analyse gekeken naar de rol van depressieve symptomen van de moeder in het verband tussen opleidingsniveau van de moeder en psychosociale problemen bij kinderen op 5-6 jarige leeftijd.

Rol in ontwikkeling

Depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap spelen een rol bij het ontstaan van sociaaleconomische verschillen in probleemgedrag bij jonge kinderen. Depressieve symptomen komen vaker voor bij moeders met een laag opleidingsniveau. De depressieve symptomen zijn door middel van een vragenlijst (CES-D en DASS 21) nagevraagd tijdens de zwangerschap, 3 maanden na de bevalling en op 5-6 jarige leeftijd van het kind. Moeders en leerkrachten vulden op 5-6 jarige leeftijd de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) in waarmee wordt gescreend op psychosociale problemen van het kind. De vragenlijsten waren onderdeel van de ABCD-studie (www.abcd-studie.nl), waarbij kinderen vanaf de zwangerschap tot puberleeftijd en verder worden gevolgd.

Vroege herkenning

Een vroege herkenning van depressieve symptomen tijdens de zwangerschap kan waarschijnlijk helpen om latere problemen te voorkomen. Het lijkt belangrijk dat zorgverleners in de pre-en perinatale keten alert zijn op depressieve symptomen bij de moeder, juist ook bij moeders met een laag opleidingsniveau.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Abstract: klik hier. Wil je het volledige Engelstalige artikel lezen, mail dan Sanne de Laat: s.de.laat@ggdhvb.nl

Bron: ggznieuws.nl

https://www.ggznieuws.nl/home/depressieve-symptomen-bij-zwangere-vrouw-hebben-invloed-op-kind/

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan