Leefstijl- en gezondheidsfactoren van de moeder tijdens de zwangerschap tijdig signaleren. Met dát doel voor ogen is Generation R Next een nieuw onderzoek gestart met behulp van zeer gedetailleerde 3D-echo’s. De embryo’s worden geprojecteerd op een ‘I-wall’ van 3 meter breed en 2 meter hoog. De onderzoekers kunnen met een afstandsbediening inzoomen op de embryo’s en ze 360 graden draaien.

Een scherm waar reusachtige hologrammen van ongeboren baby’s op worden geprojecteerd. Van embryo’s om precies te zijn. Dat gebeurt op een zogenoemde ‘virtual reality wall’ die het Erasmus MC in gebruik heeft genomen. De nieuwe ‘gadget’ wordt gebruikt voor ‘Generation R Next’: een onderzoek naar ongeboren kinderen. “We willen zien wat voor effect leefstijlfactoren zoals roken hebben op de ontwikkeling van de baby.”

Onderzoekers Clarissa Wiertsema en Naomi Graafland volgen de zwangerschap van 3500 Rotterdamse vrouwen die meedoen aan ‘Generation R Next’. Dit doen ze al vóór de conceptie, vanaf de kinderwens. Door de vragenlijsten en metingen die van de aanstaande vaders en moeders zijn verzameld, weten de onderzoekers veel van hen, zelfs al voordat zij zwanger raakten. Graafland: ‘De periode rondom de conceptie is heel belangrijk. Wij kijken bijvoorbeeld naar de invloed van de gezondheid van moeder, maar ook naar die van vaderlijke factoren op de groei en ontwikkeling in het 1e trimester.’ Op drie momenten in de vroege zwangerschap kwamen de moeders langs op het onderzoekscentrum om bij 7, 9 en 12 weken hele gedetailleerde 3D-echo’s te laten maken.

“De laatste jaren blijkt dat de leefstijl van de ouders vóór en tijdens de zwangerschap van grote invloed is op het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind in de rest van zijn of haar leven. Ik hoop dat stellen hun zwangerschap zo gezond mogelijk kunnen doorlopen. En dat we ze goed kunnen voorbereiden op het krijgen van een baby.”

De duizenden echo’s hopen de onderzoekers komende jaren met behulp van de nieuwe I-Wall verder te bestuderen. Niet eerder werd de groei van baby’s al zo vroeg, en in zulke groten getale bekeken. Graafland: ‘Door de grote driedimensionale beelden kunnen we metingen doen die eigenlijk niet te doen zijn op een platscherm. Bijvoorbeeld het opmeten van het volume en de ontwikkelingsstadia van een embryo. Deze maten geven veel meer informatie dan de Crown Rump Length (CRL) of wel kop- romplengte die wordt gebruikt om de zwangerschap te dateren en de vroege groei in te schatten.’

Advertentie

Lees verder op amazingerasmusmc.nl >>

Bron: Rijnmond.nl

Zie ook:
Onderzoekers volgen groei en ontwikkeling nieuwe generatie
Omstandigheden in baarmoeder drukken levenslang stempel op gezondheid

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan