Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen en begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap.  Een wervingscampagne van Erasmus MC roept aanstaande ouders op om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

In het kader van het project krijgen Rotterdammers een folder in hun brievenbus om zich aan te melden voor het bevolkingsonderzoek als zij een kinderwens hebben. Ook komen er posters met deze oproep te hangen in onder andere bushokjes in de stad.

Kinderwens

“Wij hopen dat Rotterdammers ons willen helpen om de folder te delen met mogelijk geïnteresseerden”, vertelt onderzoeker Jolien Steenweg-de Graaff namens het project. “Uniek aan dit onderzoek is dat we al in contact willen komen met vrouwen, voordat ze zwanger zijn.” 

Vrouwen die zwanger zijn, worden door de verloskundige op het onderzoek gewezen. “Veel lastiger is het om in contact te komen met vrouwen die nog niet zwanger zijn. Wij weten immers niet precies bij wie wel en geen kinderwens leeft.”

Kennis

“Vrouwen en partners die meedoen aan het onderzoek dragen bij aan het vergroten van kennis over en het verbeteren van zorg en gezondheid voor toekomstige ouders en kinderen, ook in situaties waarin zwanger worden moeilijk is”, vertelt Vincent Jaddoe, hoogleraar Kindergeneeskunde. “Zo willen wij te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere.”

3D echo

Vrouwen die meedoen, krijgen tijdens hun zwangerschap 4 keer een 3D echo. Daarnaast vullen toekomstige ouders vragenlijsten in over hun gezondheid en levensstijl, krijgen zij metingen en wordt bloed en urine verzameld. Als vrouwen zwanger zijn, nodigen wij hen uit voor verdere onderzoeken.

Rotterdam

Inmiddels doen al meer dan 1.500 vrouwen en hun partners mee aan het onderzoek en werden bij hen 500 baby’s geboren. “We streven naar minimaal 5.000 aanstaande moeders binnen twee jaar. Dat is een grote groep, omdat we het belangrijk vinden dat heel Rotterdam vertegenwoordigd is. Een uitdaging met zoveel verschillende bevolkingsgroepen en etnische en sociale diversiteit en ongelijkheid. We hopen dan ook op nog meer aanmeldingen. Want op basis van een groter aantal deelnemers kunnen wij meer betrouwbare conclusies trekken”, aldus Jaddoe.

Over Generation R Next

Doel van Generation R Next is het volgen van de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Het onderzoek begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. “Dit doen we, omdat er veel aanwijzingen zijn dat juist ook de allereerste fase van het leven, rondom de bevruchting, van groot belang is voor de verdere gezondheid en ontwikkeling van kinderen”, zegt Steenweg.

Generation R Next is een gezamenlijk project van het Erasmus MC, het Sophia Kinderziekenhuis, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

Voor meer informatie en aanmelden: www.generationr.nl/next of de folder (informatie in meerdere talen beschikbaar).

Zie ook elders op onze website:

Vincent Jaddoe: “Meer focus nodig op ontwikkeling in eerste levensmaanden” >

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan