Er zijn veel interventies ontwikkeld voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Maar niet iedereen kent deze interventies. Ook worden ze niet altijd gebruikt zoals bedoeld. Dat blijkt uit onderzoek naar de implementatiegraad van interventies voor zwangeren in een kwetsbare situatie in Noord-Nederland.

Vrouwen met een lage sociaaleconomische status lopen een hoger risico op een zwangerschap met complicaties. Denk aan zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Het onderzoeksverslag gaat in op:

  1. De interventies gericht op het verbeteren van de zorg aan kwetsbare zwangere vrouwen door professionals in geboortezorg binnen de negen Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV’s) in Noord-Nederland. Van de 13 geselecteerde interventies behaalden POP-poli, CP en ALPHA-NL de hoogste implementatiegraad en R4U, MIM en Mind2Care de laagste. Verder blijkt dat zorgverleners de interventies soms niet gebruiken zoals bedoeld.
  2. De implementatiefase die de VSV’s per interventie hebben bereikt.
  3. De aspecten van het concept van kwetsbaarheid die de VSV’s benadrukken en wat hun definitie is van ‘kwetsbare zwangere vrouwen’.

De schatting van zorgverleners in welke mate ze te maken hebben met kwetsbare zwangeren loopt uiteen van 9% in de regio Assen tot 27% in de regio Leeuwarden.

Aanbevelingen

  • Maak een overzicht van het actuele aanbod van interventies voor kwetsbare zwangeren en geef aan wie of welke organisaties deze aanbieden.
  • Evalueer de uitvoering van de interventies met behulp van de ACTion-methodiek.
  • Voor de planning en organisatie van zorg is het noodzakelijk om een reële inschatting van aantal zwangeren of gezinnen in kwetsbare situatie binnen gemeentes te maken (bijvoorbeeld door middel van kwetsbaarheidsatlas).

Tweede deel onderzoek

Het tweede deel van het onderzoek richt zich op de vraag waarom interventies niet of maar deels gebruikt worden en zijn aspecten en definities van kwetsbaarheid nader onderzocht. Ook gaan de regio’s Hoogeveen en Groningen de implementatie van interventies voor zwangeren in kwetsbare situaties verbeteren. Dit levert inzichten op hoe meer vrouwen kunnen profiteren van de bestaande ondersteuning en welke aanpassingen interventies beter laten aansluiten op de behoeftes van kwetsbare vrouwen en zorgprofessionals. Deze resultaten worden in 2023 verwacht.

Meer informatie:

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan