Vrouwen die een keizersnede hebben gehad, lijken minder kans te hebben op een volgende zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. De onderzoekers vermoeden dat een ‘niche’ – een niet goed herstelde snijwond in de baarmoeder – de boosdoener is.

De link tussen verminderde vruchtbaarheid en niches wordt al langer gelegd, maar dit is het eerste grotere onderzoek naar het fenomeen, meldt Het Parool. De onderzoekers van Amsterdam UMC hebben vrouwen in hun eerste ivf-behandeling met elkaar vergeleken. Alle deelnemers waren daarvoor één keer bevallen. In de ene groep zaten 334 vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad, in de andere groep zaten 983 vrouwen die vaginaal waren bevallen. Gekeken werd of het embryo na terugplaatsing in de baarmoeder innestelde.

Gevolgen niche

Meer dan de helft van de vrouwen ontwikkelt een niche na een keizersnede. In deze holte kan zich bloed ophopen, waardoor vrouwen nog lang na de menstruatie bloed blijven verliezen. Niches kunnen ook pijnklachten veroorzaken.

Bij een niche blijft er vaak een laagje vocht in de baarmoeder staan. Dat zou om meerdere redenen kunnen leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Van de groep die eerder via een keizersnede een baby kreeg, werd 36 procent zwanger, bij de groep die eerder vaginaal beviel was dat 46 procent. Ook leidde die zwangerschap bij de laatste groep uiteindelijk vaker tot een levend geboren baby: 16 tegen 23 procent. “Dat is een belangrijk verschil,” zegt hoogleraar gynaecologie en onderzoeksleider Judith Huirne. “Als we inzoomen op de vrouwen die een niche hebben, zijn de verschillen nog groter.”

Gynaecoloog en niche-onderzoeker Lucet van der Voet, niet bij de UMC-resultaten betrokken, noemt het een mooi onderzoek, omdat er heel specifiek wordt gekeken naar de innesteling van het embryo. “Dan zie je echt wel een verschil tussen vrouwen die eerder vaginaal zijn bevallen en vrouwen die een keizersnede hebben gehad.” Maar betekent dit nu dat een keizersnede, gemiddeld genomen, minder vruchtbaar maakt? “Dat lijkt aan de hand van deze uitkomsten logisch. Maar om dat vast te stellen, is meer onderzoek nodig. Hier is toch een heel specifieke groep bekeken, namelijk de vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling krijgen.”

Meer onderzoek

Naar de exacte onderliggende oorzaken moet nog veel meer onderzoek worden gedaan, maar de onderzoekers hebben daar wel theorieën over. “Wellicht dat zaadcellen minder goed doordringen langs dat vocht en slijm”, aldus Huirne En als ze dat al lukt, dan heeft een embryo het vermoedelijk lastiger. Die maakt door het laagje vocht minder contact met de binnenbekleding van de baarmoeder. Daardoor gaat het innestelen moeizamer.”

Huirne koos juist voor onderzoek bij ivf, omdat het andere factoren die de vruchtbaarheid belemmeren, zoals bijvoorbeeld eileiders die niet doorgankelijk zijn, omzeilt. Maar ook Huirne pleit voor meer onderzoek, en is daar al druk mee bezig. Zo wordt in Amsterdam UMC ook gekeken naar het effect van hersteloperaties van grote niches bij vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.

Baby in nood

Uit onderzoek van de KU Leuven in 2013 bleek al dat de bevruchte eitjes bij vrouwen die eerder een keizersnede hadden gehad, vaker op een ongunstige plek in de baarmoeder innestelden. “Wij zagen bij die groep ook meer miskramen,” zegt professor Dirk Timmerman van de KU Leuven, die het onderzoek destijds deed. Hij noemt de resultaten van Huirne heel belangrijk. “Nu de tendens is dat er wereldwijd steeds meer keizersneden worden gedaan, is het belangrijk om ook de nadelen van een keizersnede te kennen.”

Huirne benadrukt dat een keizersnede soms echt nodig is. “Als de baby in nood is, heb je geen keuze. Dan is een keizersnede een goede oplossing. Maar soms hebben vrouwen wel een keuze. Bijvoorbeeld bij een stuitligging. Als je een keuze kan maken, maak hem dan bewust.”

Bron: parool.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan