Geboortezorg gebaat bij schat aan culturele informatie

0
534

Recensie ‘Handboek Geboortezorg bij verschillende culturen’ door Bob de Raadt en Gerdina de Gruyter-de Raadt

Verschillen in levensbeschouwing, leefgewoontes en rituelen rondom preconceptie, zwangerschap en de kraamperiode vormen de leidraad van dit handboek. Het gaat zeer gedetailleerd in op culturele aspecten van Nederlandse vrouwen met de volgende migratie-achtergronden: Turkije, Marokko, Suriname, Polen, Afghanistan en Syrië. Zorgprofessionals hebben met dit boek een ware schatkist in handen.

Het ‘Handboek Geboortezorg bij verschillende culturen’ vertelt over cultuur & religie, diversiteit, de preconceptionele periode en de drie zwangerschapstrimesters. Het boek gaat dieper in op transculturele zorgverlening aan de hand van overzichtelijke, diepgaande hoofdstukken, met veel aansprekende voorbeelden, schema’s, aandachtspunten, perspectieven, kernpunten, conclusies en literatuurverwijzingen.

Kraamperiode

Het boek behandelt volgens een vast stramien verschillende aspecten voor, tijdens en na de zwangerschap.  De kraamperiode wordt bijvoorbeeld op de volgende wijze besproken:

  • de culturele en religieuze waarden van de kraamvrouw;
  • de kennis van de kraamvrouw over de kraamzorg;
  • het sociale netwerk van de kraamvrouw;
  • zorggebruik van en aanbod aan de kraamvrouw met een migratie-achtergrond;
  • factoren die samenhangen met het niet gebruiken van kraamzorg;
  • kenmerken van een kraamvrouw met een migratie-achtergrond die tot een verhoogde kans op een postnatale depressie kunnen leiden;
  • specifieke risico’s voor pasgeborenen met een migratie-achtergrond zoals bij geelzucht of bij wiegendood;
  • de perspectieven van de zorgverlener en die van de kraamvrouw.

Aangesloten wordt bij het verklaringsmodel van Kleinman, een gestandaardiseerde vragenlijst. Het boek geeft in een tweetal bijlagen ook informatie over culturele benaderingen en verschillen over:

  • een collectivistische of een individualistische invloed (per land);
  • tussen mannen (masculien) en vrouwen (feminiem), per land.

Lees- en leerervaring

“Een week of wat geleden had ik het boek meegenomen”, vertelt een obstetrieverpleegkundige. “Bij een rustige nachtdienst zou ik alvast wat kunnen lezen in het boek. Prompt hadden we, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen, een grote buitenlandse familie in de wachtkamer van de verloskamers zitten. Ze waren niet van plan om te vertrekken voordat de baby geboren was en ze die begroet hadden. Totaal geen ideale situatie, maar het mooie daarvan, was dat het hele nachtdienstteam het fijne ervan wilde weten en het opzocht in het ‘handboek’. En ja hoor, er stond precies verteld waarom dit in die cultuur zo belangrijk was!”

Conclusie

Wat geeft dit boek ongelooflijk veel eye-openers, waardoor er meer begrip kan komen voor een andere cultuur of religie. Je gaat begrijpen hoe een ander kan denken vanuit diens achtergrond. Als je je wilt verdiepen in de culturele en religieuze normen, waarden en tradities, is het meer dan waard dit praktische boek te lezen. Dit boek is een ‘must’ voor professionals die te maken hebben met allerlei culturen rondom een zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Handboek geboortezorg bij verschillende culturen >>

Auteurs: Fadua el Bouazzaoui en Ingrid A. Peters
Uitgeverij LannooCampus, 2017.

Gerdina de Gruyter-de Raadt werkt als senior obstetrieverpleegkundige, met aandachtsgebied ‘Onderwijs’ in het Erasmus MC Sophia, afd. Verloskunde.

 

Bob de Raadt, werkzaam als medisch maatschappelijk werker, methodisch ouderbegeleider, contextueel hulpverlener, vaderschaps-coach, lid Connect2Grow bij Erasmus MC-Sophia en als gastdocent bij Erasmus MC Academie; www.bobderaadt.nl    

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here