Minder keizersnedes door teamwork

0
211
keizersnede

In het Jeroen Bosch ziekenhuis is het door teamwork gelukt om bij 70 procent van de kinderen in stuitligging ze te draaien naar hoofdligging. Daardoor is het in 30 procent van die gevallen niet meer nodig om een keizersnede uit te voeren. 

Het aantal keizersnedes kon worden teruggedrongen doordat een vast team verantwoordelijk is voor het omkeren van de kinderen. “Het bleek toen wij daar in 2014 mee begonnen we daar steeds beter in werden”, zegt gynaecoloog Remke Dullemond in het Radio 1 Journaal. Daardoor is het slagingspercentage enorm toegenomen.”

Uitleg over voor- en nadelen

Ook de bijscholing van het team verloskundigen en gynaecologen zorgt ervoor dat het keren van het kind steeds vaker goed gaat. Communicatie is erg belangrijk. “Van tevoren leggen wij vrouwen de voor- en nadelen van beide methodes zijn”, zegt Dullemond. Dan blijft er een groep over die toch voor de keizersnede kiest, maar dat percentage hebben we wel naar beneden gekregen.”

Laag percentage

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een laag percentage keizersnedes door de nieuwe werkwijze. In andere ziekenhuizen kiezen vrouwen een stuk vaker voor een keizersnede.

Interview

Klik hier voor het interview met gynaecoloog Remke Dullemond

Bron: nporadio1.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here