Muziek app vermindert angst en pijn bij bevalling

0
1563

Baringspijn kan angst veroorzaken. Gebruik van de Music Care, een muziek app, resulteert in een significante afname pijn en angst tijdens de bevalling. De speciaal voor dit doel ontwikkelde app is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning.

Uit een Franse observatiestudie, waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht, blijkt dat de app een bewezen effect heeft op het verminderen van pijn en angst bij medische ingrepen en overigens ook bij chronische, acute en neurologische pijn, bij dementie en bij ontstekingsprocessen. In de studie is het effect van de Music Care app onderzocht bij 62 vrouwen opgenomen in een Franse kliniek voor een (premature) bevalling.

Interventie

Alle participanten luisterden, met een koptelefoon, minimaal één keer naar de muziekinterventie ‘durante partu’. De interventie duurde 20 minuten en participanten hadden de keuze uit 20 verschillende soorten muziek.

Het doel van de interventie was om met het ritme van de muziekopname de hartslag te beïnvloeden en vervolgens ontspanning te bewerkstelligen door afname van het muziek tempo, afname van het aantal te horen instrumenten en volumevermindering. Merendeel van de participanten koos voor Indiase muziek en akoestische gitaarmuziek.

Significante afname pijn en angst

Participanten scoorden de mate van hun pijn- en angstbeleving voor en na de interventie met een visuele analoge schaal van 0 tot 10. De gemiddelde pijn score voor de interventie was 3,68 (Standaard Deviatie (SD) 2,99) en na de interventie 2,95 (SD 3,22). De gemiddelde angst score voor de interventie was 4,10 (SD 3,14) en na de interventie 2,31 (SD 2,66). Er was een significante afname van zowel pijn (p .022) als angst (p .001) tijdens de baring.

De auteurs concluderen dat deze resultaten suggereren dat een interventie zoals Music Care, die eenvoudig en goedkoop te implementeren is, mogelijk effectief kan zijn voor de reductie- en angstvermindering van barende vrouwen. Een grootschalig onderzoek is noodzakelijk om de effectiviteit verder te onderzoeken.

De app is via de Appstore te downloaden.

A smartphone-based music intervention to reduce pain and anxiety in women before or during labor

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here