Beeldverhalen helpen zwangere met roken te stoppen

0
178

Stoppen met roken is moeilijk, ook voor zwangere vrouwen: 7 op de 100 rookt door. Daarom zijn er drie eenvoudige beeldverhalen ontwikkeld die aansluiten bij de leefwereld van zwangere vrouwen en moeders. Deze zijn samen met de vrouwen om wie het gaat in vier talen gemaakt.

Zorgverleners kunnen de beeldverhalen uitdelen en bespreken tijdens een consult. Daarom is er ook een handleiding gemaakt over hoe je als zorgprofessional de beeldverhalen kunt inzetten.

De drie beeldverhalen zijn:

Animatie in vier talen

De beeldverhalen zijn ook als ingesproken animaties te bekijken, in de talen Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks.

Koolmonoxide in adem

Naast de beeldverhalen is er een apparaatje ontwikkeld dat direct laat zien hoe goed stoppen met roken is. Zwangere vrouwen kunnen tijdens een consult blazen in een CO- of koolmonoxidemeter. De meter laat zien hoeveel koolmonoxide in haar adem zit en bij de baby terecht komt. “De CO-meter is super!”, zegt een verloskundige. “Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en het effect daarvan bevestigd zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk.”

Meteen aan de slag !

De beeldverhalen en de CO-meter zijn ontwikkeld tijdens het PROMISE-project. Dat project wordt nog afgerond, maar de beeldverhalen en meter zijn al te gebruiken door zorgverleners. De beeldverhalen en de bijbehorende handleiding zijn gratis te downloaden. Wil je liever een geprinte versie bestellen? Dat kan via Trimbos. Daar zijn kosten aan verbonden.

Naar de beeldverhalen en handleiding

De CO-meter wordt net als de beeldverhalen een onderdeel van de bestaande V-MIS training en de e-learning Rookvrije Start. Daarmee leren zorgverleners hoe ze het gesprek kunnen aangaan met (aanstaande) ouders over stoppen met roken. De CO-meter is zonder de training niet beschikbaar, maar heb je recent de V-MIS of PROMISE-training gevolgd en wil je graag een CO-meter bestellen? Stuur dan een e-mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

In de toolkit van de Taskforce Rookvrije Start vind je nog andere materialen voor zorgverleners en (aanstaande) ouders over dit onderwerp.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here