Beroerte vergroot kans op zwangerschaps­complicaties

0
82

Vrouwen die na een beroerte zwanger worden, krijgen vaker complicaties zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct. Daarnaast komt bij hen vaker een miskraam en doodgeboorte voor.

Dit blijkt uit onderzoek van Mayte van Alebeek, die promoveerde aan het Radboudumc, onder leiding van hoogleraar Frank-Erik de Leeuw, waarover zorgkrant.nl bericht. Een beroerte is doodsoorzaak nummer 2 wereldwijd en één van de meest voorkomende oorzaken van blijvende invaliditeit. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 5000 jonge mensen een beroerte, zo’n 14 per dag.

Zwangerschapscomplicaties

Vrouwen die op jonge leeftijd een herseninfarct of TIA hebben gehad ondervinden vaker zwangerschapscomplicaties dan gemiddeld:
– Miskraam: 35,2% versus 13,5%
– Doodgeboorte: 6,1% versus 0,9%
– Vroeggeboorte: 9,0% versus 1,4%
– Hoge bloeddruk: 33,3% versus 12,2%
– HELLP-syndroom: 9,5% versus 0,5%

Oorzaken beroerte op jonge leeftijd

Bij een deel van de jonge patiënten is sprake van de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten die ook bekend zijn bij ouderen: roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Daarnaast valt ook drugsgebruik steeds vaker op. De bekende oorzaken van een herseninfarct bij ouderen, zoals slagaderverkalking of hartritmestoornissen, komen bij jongere mensen ook voor, maar bij 35-50% van de patiënten bleef de oorzaak onduidelijk. Vervolgonderzoek is gericht op de oorzaken van de beroerte, en daarnaast op de gevolgen op zowel sociaal als medisch vlak.

Over het onderzoek

Veel mensen met een beroerte op jonge leeftijd komen terecht in het Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten in het Radboudumc in Nijmegen. Daarom is grootschalig onderzoek naar de oorzaken en gevolgen mogelijk. Het onderzoek van Van Alebeek maakt deel uit van de FUTURE-studie, een grote studie met 1005 patiënten van 18 tot 50 jaar met een hersenbloeding, herseninfarct of TIA, die tussen 1980 en 2010 opgenomen zijn geweest in het Radboudumc. Deze patiënten kregen daarna vervolgonderzoeken tussen 2009-2012 en 2014-2015. Het FUTURE-onderzoek onder leiding van hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw is mede mogelijk gemaakt door de Dekkerbeurs van de Hartstichting.

Bron: zorgkrant.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here