Het komt regelmatig voor dat rond 20 weken zwangerschap er sprake is van een korte baarmoedermond. Dit verhoogt de kans op vroeggeboorte. Het is dan ook aan te raden om tijdens de 20 weken echo de omvang van de baarmoedermond te meten. Is deze korter 25 mm of minder dan kan behandeling met progesteron vroeggeboorte helpen voorkomen.

Een en ander blijkt uit  onderzoek van Amsterdam UMC. Hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt: “Dit is een belangrijke verbetering die kan bijdragen aan het verminderen van vroeggeboortes en de bijbehorende complicaties, zoals een verhoogd risico op babysterfte en langdurige gezondheidsproblemen voor het kind.”

Vroeggeboorte voorkomen

Amsterdam UMC heeft onderzocht wat de beste behandeling is voor vrouwen met een baarmoedermond korter dan 25 mm bij de 20 weken echo. Aan dit onderzoek deden 25 centra mee, waarbij bij een grote groep zwangere vrouwen de baarmoedermond werd gemeten. Vrouwen met een korte baarmoedermond mochten meedoen aan het onderzoek. De resultaten tonen aan dat progesteron via zetpillen effectiever is dan een pessarium bij het verminderen van extreme vroeggeboorte.

Omvang baarmoedermond meten

Het onderzoek onderstreept het belang van het meten van de lengte van de baarmoedermond tijdens de 20 weken echo. Hetzelfde geldt voor het informeren van vrouwen met een baarmoedermond die korter is dan 25 mm over de mogelijkheid van behandeling met progesteron. Dit kan bijdragen aan het verminderen van vroeggeboortes en de daarmee gepaarde complicaties.

Advertentie

De studie is mogelijk gemaakt door de Stichting ter Voorkoming van Vroeggeboorte.

Cervical pessary versus vaginal progesterone in women with a singleton pregnancy, a short cervix, and no history of spontaneous preterm birth at less than 34 weeks’ gestation: open label, multicentre, randomised, controlled trial

Bron: amsterdamumc.org/nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan