Een zwangerschap kan weggestopte zaken uit het verleden oprakelen. “Maak in de begeleiding dit trauma bespreekbaar”, drukt Claire Stramrood zorgprofessionals op het hart. “Creëer hiervoor een situatie waarin het voor de zwangere vrouw veilig voelt om persoonlijke dingen met je te delen. Denk aan rust, een open houding en niet oordelen.” Over dit gevoelige onderwerp, waar menig zwangere mee worstelt, verzorgde Claire voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland een webinar. Dit webinar is nog steeds na te bestellen, klik hier.

Veel zwangere vrouwen hebben vroeger of later in hun leven één of meer traumatische gebeurtenissen meegemaakt. “Deze kunnen direct of indirect effect hebben op de uitkomst en beleving van de zwangerschap, bevalling en kraambed. De oorzaken kunnen variëren van nare seksuele ervaringen tot een posttraumatische stress stoornis (PTSS) als gevolg van een eerdere bevalling of ziekenhuisopname.”

Dr. Claire Stramrood: “Voor veel vrouwen geldt bijvoorbeeld dat inwendig onderzoek kan zorgen voor herbeleving, dissociatie, angst”

Bespreekbaar maken
Deze zwangeren zo goed mogelijk begeleiden vergt speciale aandacht. “Met name kennis hebben van eerder seksueel trauma en traumatische bevallingservaringen is van belang. Als je weet HOE je deze bespreekbaar kunt maken, kan je een enorm verschil maken voor vrouwen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Voor veel vrouwen geldt bijvoorbeeld dat inwendig onderzoek kan zorgen voor herbeleving, dissociatie, angst. Het helpt haar en ons als wij weten dat dit mogelijk een rol speelt. Realiseer je daarbij terdege dat niet alléén het inwendig onderzoek heftig kan zijn. Dit geldt voor iedere aanraking, net als haar van achteren benaderen of iets vragen in de trant van ‘wil je je broek naar beneden doen’”. Iets vergelijkbaars doet zich voor indien een traumatische bevallingservaring bij een nieuwe zwangerschap in alle heftigheid terugkeert. “Schiet dan niet in de verdediging”, adviseert Claire. Zeg ook niets in de trant van ‘ze deden het om je baby te redden. En pas op voor of bagatelliseren in de zin van ‘de tweede gaat vaak veel makkelijker’.

Rust en een open houding
Maar wat dan wel? Daarover is Claire duidelijk. “Kies voor rust en een open houding. Respecteer grenzen. Benoem ook waarom je naar bepaalde dingen vraagt. En laat de zwangere vrouw zelf benoemen, in woord of geschrift, wat voor haar triggers zijn. Informeer vervolgens wat zij zelf, haar partner en zorgverleners kunnen doen om haar uit de stress, angst of wellicht zelfs paniek te halen. Van belang daarbij is een situatie te creëren die voor haar veilig voelt. Dat kan iets simpels zijn als altijd kloppen voor binnenkomen. Of nooit achter haar gaan staan. Spreek ook af dat je inwendig onderzoek stopt als ze STOP zegt of haar hand opsteekt.”

Advertentie

Brede doelgroep
Tijdens het webinar vertelt Claire veel meer over de mogelijkheden om deze zwangeren bij de hand te nemen. Zij richt zich daarbij niet alleen op verloskundigen, gynaecologen, obstetrieverpleegkundigen, kraamverzorgenden en doula’s, maar ook op professionals uit de GGZ, maatschappelijke zorg en JGZ die met zwangere vrouwen en jonge moeders werken.


Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg
 

Ja ik wil dit webinar nabestellen

Dr. Claire Stramrood is gynaecoloog en eigenaar van Beval Beter (www.bevalbeter.nl). Na haar promotieonderzoek, getiteld ’PTSS na zwangerschap en bevalling’ (2013) houdt zij zich vooral bezig met onderzoek naar preventie en behandeling van bevallingsgerelateerde PTSS en trauma. Naast klinisch werk als gynaecoloog, biedt zij trainingen, cursussen en coaching vanuit Beval Beter.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan