Embryo’s van moeders die roken vlak voor en na de bevruchting, ontwikkelen zich langzamer. Op de twintigwekenecho is de foetus kleiner en het uiteindelijke geboortegewicht van de baby is lager. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Al langer is bekend dat roken tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het embryo negatief beinvloedt.

‘Het lijkt een open deur’, zegt onderzoeker en auteur dr. Melek Rousian, gynaecoloog in het Erasmus MC. ‘We wisten al dat roken tijdens de zwangerschap kan zorgen voor vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar wij hebben nu voor het eerst gekeken naar het verband tussen roken door moeders vanaf 14 weken vóór de bevruchting tot 10 weken erna en de ontwikkeling van het embryo.’

Lager geboortegewicht

Al voor de tiende week van de zwangerschap bleek er een verschil tussen rokende en niet-rokende vrouwen. De embryo-ontwikkeling liep een dag achter bij vrouwen die tien of meer sigaretten per dag rookten in vergelijking met niet-rokers. Bij vrouwen die zwanger raakten middels IVF of ICSI was het verschil 1,6 dagen.

De onderzoekers zagen ook dat de embryo’s een grotere kans hadden om klein geboren te worden voor de zwangerschapsduur. Het mediane geboortegewicht van embryo’s van rokende moeders was 93 gram lager dan dat van baby’s van niet-rokende vrouwen.

Stop bij kinderwens met roken

De resultaten van deze studie benadrukken het belang van stoppen met roken voorafgaand aan de bevruchting. ‘Inspanningen om vrouwen te helpen met roken te stoppen moeten zich op deze periode richten”, aldus Carsten Pietersma, arts prenatale geneeskunde en promovendus. ‘Roken heeft niet alleen invloed op de groei en het geboortegewicht, maar ook op de ontwikkeling van het embryo vanaf de bevruchting en de allereerste stadia van de zwangerschap.’

Hoe meer sigaretten een vrouw rookte, hoe groter de ontwikkelingsachterstand van het embryo. Dit onderstreept volgens de onderzoekers het belang van volksgezondheidsinitiatieven om voorlichting over en zorg vóór de bevruchting te bevorderen, waaronder effectieve programma’s om toekomstige ouders te helpen met roken te stoppen.

Slimmer zwanger

Pietersma, Rousian en hun collega’s onderzoeken hoe toekomstige ouders het beste kunnen worden geholpen om te stoppen met roken via face-to-face consulten, follow-up bezoeken en digitale gezondheidszorgplatforms, zoals bijvoorbeeld het mHealth-programma Slimmer Zwanger. ‘De periode rondom de bevruchting is een belangrijk onderzoeksterrein, omdat veel toekomstige ouders zich op dat moment nog niet bewust zijn van de aanwezigheid van een zich ontwikkelend embryo,’ besluiten zij.

Over het onderzoek

De onderzoekers volgden 689 vrouwen die zwanger waren tussen 2010 en 2018 en deelnamen aan het Rotterdam Periconception cohort. Dit cohort is gevolgd binnen de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC. Middels vragenlijsten werden de vrouwen gevraagd naar hun rookgedrag. De onderzoekers beoordeelden de ontwikkeling van de embryo’s met virtual reality-technieken. Het onderzoek is gepubliceerd in Human Reproduction.

The impact of maternal smoking on embryonic morphological development: the Rotterdam Periconception Cohort >>

Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan