Een factsheet van Rookvrije Start bundelt inzichten over roken, stress en kwetsbaarheid bij zwangere vrouwen. Ook staat er informatie in over effectieve interventies. Plus input aan zorgverleners hoe ze deze vrouwen het beste kunnen helpen.

Een deel van de zwangere vrouwen lukt het niet te stoppen met roken of dit vol te houden: 8 procent rookt op enig moment tijdens de zwangerschap en 5 procent rookt de hele zwangerschap door. Stress en moeilijke omstandigheden waar de vrouwen vaak in zitten, spelen hierin een belangrijke rol. De factsheet biedt aanknopingspunten om zwangere vrouwen beter te ondersteunen bij stoppen met roken en gestopt te blijven.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Achtergrondinformatie

Rokende zwangere vrouwen zijn meestal wél gemotiveerd om te stoppen. Alleen zoeken zij hiervoor bijna nooit hulp. Zorgverleners kunnen op hun beurt terughoudend om het roken aan te kaarten. Zeker als er ook al veel andere problemen zijn. Wetenschapper Linda Bolier en gynaecoloog Clasien van der Houwen verklaren hoe dit kan, welke rol stress en moeilijke omstandigheden hierin spelen, en wat de zorgverlener hiermee kan.

Bron: Rookvrije Start

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan