Overal vinden initiatieven plaats om onrust bij zwangeren ten gevolge van corona tegen te gaan. Centering kan daarbij een positieve rol spelen. Te meer daar je meer vrouwen tegelijk bereikt en zij hun zorgen ook onderling kunnen delen. Een handleiding helpt zorgprofessionals op weg die de kracht van Centering willen inzetten in deze coronatijd. 

Zwangeren hebben juist in deze coronatijd een grote behoefte aan gezondheidsinformatie. Ook willen zij graag hun ervaringen en vragen delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Daarom ontwikkelde Stichting Centering  een handleiding voor online Centering-bijeenkomsten ten tijde van corona. Zorgverleners die Centering-geschoold zijn kunnen deze digitale handleiding gratis downloaden via Kennisnet Geboortezorg. Vanwege de snelheid waarmee dingen veranderen, zal de stichting deze wekelijks updaten.

Het enige wat je nodig hebt is een betaald Zoom-account, zodat je de bijeenkomst goed kunt faciliteren en begeleiden. In de handleiding vind je typische Centering-werkvormen, om ook online tot een actieve uitwisseling te komen met de deelnemers.

Reacties

Deelnemers reageren enthousiast. Enkele reacties:

“We zitten samen in hetzelfde schuitje. Ik hoop dus echt dat mijn collega’s spoedig online gaan.”

“Zonder corona was ik niet snel digitaal begonnen. Maar nu ben ik heel enthousiast, omdat het blijkt te kúnnen. En nu zwangeren zo op zichzelf zijn teruggeworpen voorziet het zo duidelijk in een behoefte. Al kun je online natuurlijk geen medisch onderzoek uitvoeren.”

“Toen ik hiermee aan de slag ging, wilde ik niet vervallen in online met elkaar praten of online groepsvoorlichting. Het moet voor mij wel echte Centering zijn: gestoeld op de inbreng van de deelnemers, met actieve werkvormen, en afwisselend. In de handleiding van Stichting Centering staan werkvormen die met behulp van Zoom heel leuk werken. We hebben ze zelf getest met ons team en in de praktijk.”

“Al doende werd ik snel handig in Zoom bedienen. Je kunt met Zoom bijvoorbeeld op een leuke manier stellingen bespreken met deelnemers, die een digitaal duimpje kunnen opsteken of klappen als ze het eens zijn. Ook kun je deelnemers in groepjes van twee of meer met elkaar over een stelling laten praten. Je kunt verder een illustratie of powerpoint laten zien.”  

“Met de handleiding van Stichting Centering op Kennisnet Geboortezorg kun je snel en eenvoudig aan de slag. Je hebt wel een betaald Zoom-account nodig.”

Intervisie

Anne Bedaux, Centering-verloskundige en trainer bij Centering, werkt inmiddels op deze manier. Ze startte nieuwe groepen op en inmiddels blijkt dat ook dan het groepsgevoel ontstaat. Donderdag 16 april geeft Anne intervisie via Zoom over online Centering, maar deze is al volgeboekt. Daarom zitten er nieuwe trainingen aan te komen. Meedoen aan de online intervisie is alleen mogelijk voor Centering-professionals, geboorte- en jeugdzorgprofessionals die de Centeringtraining hebben gevolgd.

Feedback welkom!

Mail je opmerkingen, ervaringen of vragen naar info@centeringhealthcare.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan