Generation R, het wereldwijd unieke onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen, krijgt een bijzonder vervolg. De nieuwe studie gaat de leefstijl van ouders al voor de zwangerschap onderzoeken, evenals de ontwikkeling van het kind in de eerste 8 weken na de conceptie. Ook gaan ze resultaten van het eerdere onderzoek alvast toepassen in de vorm van adviezen en zwangerschapszorg.

Het is eigenlijk van de zotte, zegt Vincent Jaddoe in een interview in de NRC, dat vrouwen in Nederland pas bij 12 weken zwangerschap een eerste controle krijgen. Want als er voor één ding aanwijzingen zijn, is het wel dat de eerste maanden van de zwangerschap bepalend zijn voor de gezondheid van een kind. “Dan wordt de basis van de hersens, de rug, het hart, de longen – eigenlijk alle organen – aangelegd. Als je iets zou kunnen bijsturen, dan is het in díe fase.”

Kinderen volgen vóór conceptie

Jaddoe is hoogleraar en kinderarts in het ErasmusMC/Sophiakinderziekenhuis en projectleider van Generation R. Het grootschalige onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen heeft in 16 jaar veel opgeleverd. Daarom gaan de onderzoekers van Generation R kinderen vanaf nu volgen vóórdat ze zijn geconcipieerd. Ja, echt. Ze gaan het dieet, de BMI, de baarmoeder, bloedvaten, drankgebruik en rookgedrag van moeders meten vóór de conceptie en in de eerste weken erna. Bij zeven weken zwangerschap krijgen de moeders hun eerste echo. En ze zullen de ontwikkeling van de kinderen die daar uit voortkomen blijven volgen. Tot ze volwassen zijn.

Generation R Next

In consultatiebureaus, bij huisartsen en verloskundigen – overal in Rotterdam hangen de posters die aanstaande moeders oproepen om mee te doen aan Generation R Next. Jaddoe en zijn collega’s hopen dat het onderzoek net zo’n succes wordt als Generation R. Bedoeling is ook al direct adviezen aan de deelnemers te geven. Dus vrouwen die te weinig buiten komen, en zo zonlicht missen, zullen ze extra vitamine D geven omdat dat betere longen en botten oplevert. De 40 procent zwangere Rotterdamse vrouwen die geen foliumzuur slikt, zullen ze aanraden dat wel te doen omdat je dan minder kans hebt op een kind met een openruggetje. En de 20 procent zwangere Rotterdammers die rookt, dringend adviseren dat niet te doen. Jaddoe: „Je zou denken dat alle jonge moeders dit soort dingen weten, er is zo veel over geschreven en gezegd. Maar er zijn heel veel moeders in Rotterdam die het niet weten of er in elk geval niks mee doen.”

Ga naar de website voor meer informatie van Generation R Next >

Generation R Next

 

Over Generation R

Generation R begon 16 jaar geleden met 10.000 kinderen uit alle mogelijke Rotterdamse milieus en nog altijd doen 7.000 kinderen mee. Die zijn nu 12 tot 15 jaar en komen elke drie jaar langs. Er doen meer dan 100 onderzoekers aan mee: gynaecologen, psychologen, neurologen, oogartsen, tandartsen. In een speciaal onderzoekscentrum midden in het Sophiakinderziekenhuis worden de kinderen gewogen, gemeten en wordt bloed afgenomen. Ze vullen uitgebreide vragenlijsten in. Hun ogen worden getest, de huid, tanden, conditie, gehoor en gedrag. Sinds een paar jaar gaan ze zelfs door een MRI-scan om hersens, longen, hart en heupen te bekijken. De kinderen zijn om de drie jaar een hele middag zoet. Soms, vertelt Jaddoe, stuit de arts zo op een afwijking bij een individueel kind waar meteen iets mee moet gebeuren.

Lees verder op nrc.nl >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan