Eén zorgloket van zwangerschap tot volwassenheid in Brabant

0
596

Op 1 januari 2017 is in Brabant een nieuwe werkwijze voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van start gegaan. Eén loket en één JGZ-team ondersteunen het gezin en het kind vanaf de zwangerschap tot aan de volwassenheid. Elk kind krijgt een aanbod op maat.

Het betreft een initiatief van  ZuidZorg, de Zorgboog en GGD Brabant Zuidoost, waarover Skipr en het Eindhovens Dagblad berichten. Bedoeling is dat hulpverleners meer met elkaar overleggen. Het Jeugdgezondheidsteam zoekt vaker samenwerking met huisartsen, peuterspeelzalen, wijkteams, psychologen en fysiotherapeuten.

De nieuwe werkwijze is ingevoerd op vier proeflocaties in Best, Waalre, Geldrop-Mierlo en Helmond-Oost. Ook gaat de JGZ in Zuidoost-Brabant gebruik maken van moderne communicatiemiddelen, net als hun doelgroep; de jeugd en hun ouders. Met de nieuwe werkwijze willen ZuidZorg, de Zorgboog en GGD-BZO beter inspelen op de wensen en behoeften van ouders en/of verzorgers. Ouders moeten geen grote overgang meer ervaren tussen de zorg op het consultatiebureau voor de jongsten en de zorg voor kinderen van 4 tot 18 jaar.  Bij de nieuwe werkwijze kunnen ouders ook meebeslissen over de zorg van hun kind. Er is geen sprake meer van vaste contactmomenten.

“Ouders met een kind dat te vroeg geboren is moeten het eerste jaar vaak nog voor controle terugkomen bij de kinderarts van het ziekenhuis. Maar op het consultatiebureau vertellen ze vaak hetzelfde verhaal. Ze krijgen soms adviezen die niet met elkaar stroken. We willen af van dat dubbelop-gevoel”, laat directeur Ine Eijdems van Kraamzorg/JGZ Zorgboog weten.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here