Hoge dosis visolie tijdens zwangerschap verkleint kans op astma bij kind

0
1282

Vrouwen die tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap visolie slikken, verkleinen daarmee de kans dat hun kinderen op latere leeftijd astma ontwikkelen. Wel gaat het om een extra hoge dosis van visolie: 2,4 gram per dag, wat vijftien tot twintig keer de hoeveelheid is van consumenten normaal gesproken dagelijks binnenkrijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van universiteit van Kopenhagen, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, waarover NU.nl bericht. Ruim zevenhonderd vrouwen deden mee aan het onderzoek van de. Hierbij slikte de helft visolie en de andere helft placebo’s. Een kwart van deze vrouwen had zelf ook astma.

Van de kinderen van de vrouwen die het supplement innamen, had 16,9 procent op driejarige leeftijd astma ontwikkeld. Bij de kinderen van vrouwen die een placebo slikten was dit 23,7 procent. Het ging hier wel om een extra hoge dosis van visolie: 2,4 gram per dag, wat vijftien tot twintig keer de hoeveelheid is van consumenten normaal gesproken dagelijks binnenkrijgen.

Vrouwen met lage niveaus EPA en DHA (beide omega 3-vetzuren) in hun bloed leken het meest te profiteren van de visolie. 17,5 procent van hen kreeg een kind dat astma ontwikkelde. Van de vrouwen die een placebo slikten, was dit 34,1 procent, een verschil van 16,6 procentpunt. Wereldwijd hebben meer dan 330 miljoen kinderen en volwassenen last van astma.

De onderzoekers die meewerkten aan de proef kunnen nog niet met zekerheid stellen dat visolie ook inderdaad dit effect bewerkstelligt. Daarvoor moet het onderzoek opnieuw worden uitgevoerd, waarbij de visolie al in een eerder stadium van de zwangerschap wordt ingenomen.

Fish Oil–Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here