Eerder bevallen remedie tegen hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging

0
338

Ieder jaar weer bestaat er voor veel vrouwen een hoog risico op een hoge bloeddruk in de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging. Eerder bevallen kan complicaties bij de gezondheid van de moeder voorkomen. Wel dienen de voordelen hiervan voor de moeder te worden afgewogen tegen de nadelen van een vroegere geboorte.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Eva Zwetbroek aan Rijksuniversiteit Groningen. Doel van haar onderzoek was het verkrijgen van inzicht in de optimale behandeling en preventie van een hoge bloeddruk in de zwangerschap en van zwangerschapsvergiftiging. Eerst onderzocht ze de optimale timing van de bevalling als deze aandoening ontstaat wanneer de zwangerschap nog niet helemaal voldragen is. Wanneer de ziekte optreedt na 37 weken zwangerschap, is bekend dat direct bevallen beter is dan afwachten. Dit leidt tot minder ernstige complicaties voor de moeder zonder negatieve gevolgen voor de nieuwgeborene. Wanneer de hypertensie al optreedt voor 37 weken, ligt de balans gecompliceerder.

Zwertbroek combineerde verschillende gerandomiseerde studies over direct bevallen versus een afwachtend beleid. Ze keek naar uitkomsten voor zowel moeder als kind op korte termijn. Een andere studie ging over de gedrags- en ontwikkelingsuitkomsten van de kinderen op twee- en vijfjarige leeftijd na deze verschillende behandelstrategieën. Dit is unieke data omdat nooit eerder een dergelijke follow-up is gedaan na een gerandomiseerde studie over zwangerschapsvergiftiging. Er bleken geen significante verschillen tussen beide groepen te bestaan.

Om het optimale tijdstip van bevallen te bepalen heeft Zwertbroek een model ontwikkeld om het risico in te schatten op verslechtering van de ziekte. Met dit model blijkt dat het inderdaad mogelijk is om bij een hypertensieve aandoening tussen 34 en 37 weken te voorspellen bij welke vrouw zodanige verslechtering optreedt dat bevallen noodzakelijk wordt. Na externe validatie kan dit model in de klinische praktijk worden gebruikt om vrouwen te selecteren voor wie de voordelen van direct bevallen opwegen tegen de nadelige gevolgen van premature geboorte.

Het tweede deel van haar onderzoek was gericht op de eerste trimester screening naar pre-eclampsie in Nederland. Als het goed mogelijk is om te screenen, kan een preventieve behandeling met aspirine gestart worden om zo zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Dit werd onderzocht in een cohortstudie. Tevens heeft ze de reproduceerbaarheid van een van de voorspellers van het screening algoritme, de arteria uterina pulsatility index, onderzocht. Dit proefschrift draagt mogelijk bij aan implementatie van screening om zo deze ernstige ziekte te voorkomen. Daarnaast kan dit proefschrift de klinische praktijk veranderen met betrekking tot de timing van de bevalling.

Hypertension in pregnancy: Timing of delivery and early screening >>

Nederlandse samenvatting van het onderzoek >>

Bron: rug.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here