Partner mag weer mee naar zwangerschapsconsult

0
131
vaderrol begint tijdens zwangerschap

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om rekening te houden met 1,5 meter afstand en fysieke contactmomenten te beperken. Zwangere vrouwen mogen weer een partner meenemen als ze op consult gaan of een echo laten maken. Ook mag naast de partner nog iemand bij de bevalling aanwezig zijn.

De KNOV geeft de volgende opties voor verruiming, mits in overeenstemming met lokaal beleid en capaciteit en met de vraag terughoudend te blijven:

Bij alle bezoeken is het van belang niet alleen bij de zwangere, maar ook bij de partner vooraf te screenen op COVID-19 symptomen en dient de 1,5 meter afstand in wachtkamer en onderzoekskamer te worden gehandhaafd, zie ook de FMS-leidraad ‘persoonlijke bescherming in de (poli)klinische setting vanwege SARS-CoV-19 en de NHG-standaard persoonlijke bescherming

Het kan zijn dat de uitbreiding niet in overeenstemming is met het beleid van ziekenhuizen, echocentra en verloskundigenpraktijken om de toestroom van patiënten te beperken. De opties moeten besproken worden binnen de VSV’s om lokaal duidelijk beleid te hebben.

Wanneer in een verloskundigenpraktijk, echocentrum of ziekenhuis een ander beleid geldt dan wat de KNOV, NVOG en BEN hebben voorgesteld, mag men beredeneerd/onderbouwd afwijken in afstemming met de partners in de lokale/regionale geboortezorg.

Een Q&A voor verloskundigen is te vinden bij Draaiboeken en protocollen op de Coronapagina. Bij nieuwe informatie wordt dit document aangevuld.

Bron: knov.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here